Verpleegkundige adviesraden, in steeds meer ziekenhuizen worden ze ingesteld. Een goed teken vinden we. En tegelijkertijd is het opmerkelijk dat er niet overal verpleegkundige adviesraden zijn. Want de verpleegkundige speelde, samen met de medicus en de patiënt, toch altijd al een essentiële rol in de ziekenhuizen?
Sterker nog, vroeger was het normaal dat er ook een verpleegkundig directeur in het ziekenhuisbestuur zat. Wat is daar gebeurd? Na eeuwen hand in hand te hebben gelopen: de medische zorg en de verpleegkundige zorg. Was het over met de liefde? Was het gevoel weg? De koek op? Deze Valentijnsdag staan we stil bij deze relatie en blazen we de liefde nieuw leven in.
Verpleegkundigen
Margot van der Starre: Zesendertig procent van de medewerkers in een ziekenhuis bestaat uit verpleegkundigen. Verpleegkundigen leveren een onschatbare bijdrage aan de patiëntenzorg, iedereen die wel eens in het ziekenhuis heeft gelegen, zal dat beamen. Uit onderzoek blijkt dat juist het medisch handelen van verpleegkundigen en hun aandacht en bejegening het oordeel van patiënten over een ziekenhuis bepalen. Niet alleen voor de patiënt zijn verpleegkundigen belangrijk, ook voor het ziekenhuisbestuur. De inbreng van verpleegkundigen is van grote waarde om de kwaliteit van zorg nog verder te verbeteren. Daarom is het zo goed dat in steeds meer ziekenhuizen een VAR (Verpleegkundige Adviesraad) actief is.
Verpleegkundige Adviesraad
Henk Bakker: In bijna 80 procent van alle ziekenhuizen is inmiddels een VAR actief en dat is een behoorlijk eind in de goede richting. Het verschilt wel nogal welke positie deze adviesraden hebben in de organisatiestructuur en over welke leiderschapskwaliteiten de verpleegkundigen in de VAR beschikken. Een mooie volgende stap zou zijn dat VAR’s eigenaar zijn van wat ik de verpleegkundige strategie noem. Dat ze die strategie samen met andere disciplines, zoals de medici en bestuurders in hun ziekenhuis formuleren. Maar ook verantwoordelijkheid nemen voor de realisatie en samenhang bewaken.
Vertrouwen
Margot van der Starre: Wat hebben we nodig om dat voor elkaar te krijgen? Laten we beginnen met vertrouwen in elkaars kennis kunde. Vertrouwen in de belofte gezamenlijke verantwoordelijkheid te dragen voor de gezondheid van de patiënt. En vertrouwen op een toekomst samen met de gezondheid van de patiënt als speerpunt.
Henk Bakker: Vertrouwen is absoluut een voorwaarde. Ik zou ziekenhuisbestuurders willen uitdagen om vertrouwen te geven en durven los te laten. En verpleegkundigen daag ik uit om nieuwe verantwoordelijkheden op te pakken en eigenaar te worden. Dat is vaak wennen, want jaren geleden afgeleerd. Maar zeker de moeite waard!
Samenwerking versterken
Verpleegkundige zorg wordt dankzij de technologische vooruitgang en de ouder wordende patiënt steeds complexer, net als medisch specialistische zorg. Dat betekent dat het besturen van een ziekenhuis mede daardoor een steeds ingewikkelder proces wordt. En dat betekent ook dat de input vanuit de verpleegkunde hard nodig is in het bestuur. Daarom zijn die Verpleegkundige Adviesraden zo ontzettend belangrijk. Wij, ziekenhuizen en verpleegkundigen, kunnen niet zonder elkaar. Dat konden we niet, dat kunnen we niet en dat willen we ook niet.
En wat is er mooier dan op Valentijnsdag wereldkundig te maken dat de samenwerking gaan versterken. Dat we blij zijn met de vele VAR’s in de ziekenhuizen en hun positie aan de bestuurstafel. Maar dat we de lat nog hoger leggen. En dat we vol verwachting uitkijken naar de intensieve en professionele samenwerking die we hopen te zien opbloeien. Er moet nog van alles gebeuren, dat weten we. Maar de basis ligt er. En na al die jaren weten we het inmiddels wel: oude liefde roest niet.
Fijne Valentijnsdag.
Margot van der Starre, directeur Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ)
Henk Bakker, voorzitter Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN