Als het gaat om wijkzorg hebben fysiotherapeuten zowel de tijd voor de cliënt als een breed verspreid, landelijk netwerk. Gemeenten hebben daarmee voor zichzelf en de burger een uitgelezen kans om hun aanpak van de decentralisatie te verrijken met de mogelijkheden van fysiotherapie.
Wie zorg of verpleging ‘in de wijk’ nodig heeft, vindt die bij de wijkverpleegkundige, de fysiotherapeut en de huisarts. Alle drie zijn ze ‘om de hoek’, persoonlijk betrokken en dagelijks aan het werk om mensen goede zorg thuis te bieden. Zorg in de wijk is vaak het antwoord op een (medische) hulpvraag. Om die vraag optimaal te kunnen beantwoorden, is een combinatie nodig van expertise, voldoende tijd voor de hulpvrager en de kennis om de verschillende actoren in hulpverlening en zorg op te lijnen. Daar komt ‘onze’ beroepsgroep om de hoek kijken.
Cliëntcontacttijd
De fysiotherapeut heeft ten opzichte van de huisarts en de wijkverpleegkundige relatief het meeste cliëntcontacttijd en daarmee ruimte zowel behandeling als sociale interactie met de cliënt. Bovendien ziet de fysiotherapeut een cliënt, afhankelijk van de zorgvraag, meerdere malen. Herhaalbezoeken leveren waardevolle observaties op ten bate van het zorgproces. Dit is wezenlijk voor ouderen en chronisch zieken die tezamen een fors deel van de naar schatting twee miljoen hulpvragen voor thuiszorg en wijkverpleging voor hun rekening nemen. Maar denk ook aan mensen met comorbiditeit; of allochtonen, waar taalachterstand een belangrijke barrière voor adequate zorg is.
Fysiotherapeut in de wijk
Een nieuwe dimensie betreft de fysieke locatie waar de zorgverlening plaatsvindt. Fysiotherapie kent een brede, landelijke dekking. Zowel in de stad als op het platteland. Fysiotherapiepraktijken kunnen dan ook een potentiële ‘hub’ voor bredere wijkzorg zijn. Nu al is groot deel van fysiotherapiepraktijken multidisciplinair actief. Bovendien legt de fysiotherapeut 5 miljoen huisbezoeken per jaar af. Tijdens deze bezoeken zou de fysiotherapeut bijvoorbeeld ook additionele taken vanuit het wijkteam kunnen oppakken.
Nieuwe zorgconcepten
Dit alles mag een inspiratiebron zijn voor gemeenten die op dit moment nieuwe zorgconcepten in de wijk ontwikkelen. Door het relatief intensieve contact met de vaak kwetsbare cliënten en zijn verankering in de buurt, is de fysiotherapeut een waardevolle, laagdrempelige partner voor gemeenten, naast de huisarts en de wijkverpleegkundige.
Zorg in de wijk
Fysiotherapie is bij uitstek een lokale vorm van dienstverlening. Hetzelfde geldt voor de gemeentelijke uitdaging die decentralisatie heet. Als beroepsorganisatie delen wij graag onze gezamenlijke kennis en de ervaringen van individuele leden met de gemeenten. Het is mijn overtuiging dat dit de ‘zorg in de wijk’ in zowel kwalitatief opzicht verrijkt als kostenbesparing oplevert. Daar is iedereen bij gebaat; de zorgvrager als eerste”.
Rian Veldhuizen
Directeur Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie