BLOG

M-health ondergeschoven kind binnen zorg

M-health ondergeschoven kind binnen zorg

Nederland is koploper met smartphone gebruik en we zijn gidsland op het gebied van e-health. Toch komen mobiele internettoepassingen binnen zorg & welzijn ten onrechte nog nauwelijks van de grond in Nederland.

Apps

Instellingen die zich wel oriënteren op de mogelijkheden van smartphones twijfelen vaak tussen een website die geoptimaliseerd is voor mobiel internet en een app. Gezien de vele apps die gelanceerd worden lijkt de keuze meestal op dat laatste te vallen. Veel apps lijken echter een doel op zich te zijn in plaats van een middel. Ze zijn vaak meer een kopie van een website dan dat ze gebruikmaken van de meerwaarde die een smartphone biedt, waardoor deze apps snel in de vergetelheid raken bij de gebruiker. 

Unieke eigenschappen

Hoe moet het dan wel? Mensen hebben een mobiel bijna altijd bij zich en omdat je er zoveel mee kan lijkt het soms wel een toverstaf. Als een van die twee unieke eigenschappen aan de basis staat van je mobile health (m-health) toepassing kan de app meerwaarde bieden. Mobiele toepassingen die volledig geïntegreerd zijn in het zorgproces en die de mogelijkheden van de smartphone goed benutten, kunnen de zorg echt goedkoper en beter maken.

Voorbeeld-apps

Een mooi voorbeeld van een app die meerwaarde heeft omdat mensen hun mobiel altijd bij zich hebben is de Reanimatie-app van de Hartstichting. Deze toepassing biedt ondersteuning bij het reanimeren door het reanimatietraject stap voor stap in de vorm van een video-instructie uit te leggen. De bedoeling is dat je de app aanzet als je begint met reanimeren. Een ander goed voorbeeld is de Bantapp, Dit programma biedt jonge diabetespatiënten de mogelijkheid om de waarden van hun glucosemetingen automatisch in te lezen in hun Iphone, deze te delen met arts, ouders en peers en de waarden te koppelen aan een eetdagboek. Hoe trouwer de jongeren de metingen uitvoeren, hoe meer gratis credits ze krijgen in de itunes-store. Bantapp is tevens een mooie illustratie hoe je met behulp van gamification mensen kan motiveren tot gedragsverandering.

Hulp bij depressie

Een laatste voorbeeld komt uit de GGZ. De smartphone is een ideaal middel voor een zogenaamde ecological momentary intervention (EMI). Patiënten met bijvoorbeeld een depressie ontvangen op gezette tijden een notificatie met vragen over hun stemming. Afhankelijk van de antwoorden die ze invoeren krijgen ze advies en opdrachten op maat aangereikt. Het Europese project ICT4Depression, waar de VU in participeert, is een voorbeeld van een EMI.

M-health

Moet iedere Zorg & Welzijn instelling nu opeens aan de mhealth? Natuurlijk niet. Maar als uw instelling met hetzelfde geld meer kwaliteit moet leveren en processen wil optimaliseren, is het een gemiste kans als u mhealth niet als mogelijke oplossing meeneemt.

Frank Schalken

Op 1 november 2012 spreekt Frank op het Congres Online Hulp 2012 over ‘Mobile health: klein scherm, groot effect?’.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

23 oktober 2012

Inderdaad! Die reanimatie app is duvels handig.

Wie wil er nou niet zo'n app?

Stel: je (schoon) moeder valt vlak voor je dood neer.
Wat doe je dan?

-Je vraagt je af waar je ook alweer je GSM hebt neergelegd;
-Je verwijt je echtgeno(o)t(e) , en zegt dat hij/zij met zijn/ haar tengels van je GSM moet afblijven;
-Je wint de woordenwisseling die daarop volgt met gemak;
-Je vervolgt je zoektocht naar je GSM;
-Je VINDT je GSM! Met een lege batterij...
-Je laadt je GSM op;
-Je start na een half uur je GSM op, als je geluk hebt;
-Je komt tot de ontdekking dat je je pincode bent vergeten!
-Je verwijt je echtgeno(o)t(e) , en stelt dat hij/zij met zijn/ haar tengels van de pincode van je GSM moet afblijven;
-Je wint de woordenwisseling die daarop volgt met gemak;
-Je toetst de juiste pincode in;
-Je start vervolgens triomfantelijk je app;
-Je oog valt opeens op:"? Quiz" ;
-Je kan de verleiding ab-so-luut niet weerstaan;
-Na een kwartier besluit je dat deze quiz echt niet aansluit bij je competenties;
-Je klikt vervolgens op "nu reanimeren";
-Je vraagt je tot slot af wie die mevrouw is die blauw aangelopen op de grond ligt, en je gaat over tot de orde van de dag.

Ik pleit voor GBV-health: inderdaad, Gezond Boeren Verstand.
Niets mis mee, maar uiteraard ook niet sexy.

Frank Schalken

23 oktober 2012

@E.Kriek: leuke cabareteske reactie. Alleen schrijf je op het begin dat de (schoon)moeder dood neervalt. Dan heb je zelfs aan de reanimatie-app niet veel ;-)

E.Kriek

23 oktober 2012

Je hebt natuurlijk klinisch dood, en ECHT dood...
Een belangrijk verschil.
De rol van een of andere app hierin moeten we vooral niet overschatten.

Seyffert

24 oktober 2012

Beetje negatieve teneur dit. Essentie van mHealth is het in de kracht zetten van patienten. Ondersteunen van zelfredzaamheid etc.. Legio voorbeelden in NL beschikbaar, bijvoorbeeld IP plaslijst, huidkanker app. Probleem zit hem mede in continuiteit, opschaling, bekostiging en... bekendheid. De NIA eHealth poogt juist hieraan iets te doen met als mede front runner de NPCF die zegt: er is veel, vooral gewoon beginnen met gebruiken (http://www.youtube.com/watch?v=zqWBxTCUAns). Lijkt me goed om in dit kader de Digitale Zorggids te noemen waar je blog ook op staat: http://www.digitalezorggids.nl/

Anoniem

25 oktober 2012

Geweldig! In de kracht zetten. Opschaling.Zelfredzaamheid. Frontrunner. En dan refereren naar nota bene de grootste opgeblazen ballon in zorgland: de NPCF.
En nu zonder vaagtaal: evidence graag.
Geen verhullende taal: keiharde evidence met links graag.
Op wat baseert u uw optimisme?

Top