BLOG

Creatief is geen doel

Creatief is geen doel

Cliënten en hun naasten boeken resultaten op het gebied van leven, wonen en werken. Dat is onze belofte aan mensen die een beroep op onze zorg en ondersteuning doen. Dat is het doel waar we naar streven.

De activiteiten die je onderneemt met je cliënt om doelen te bereiken, kunnen divers zijn en variëren. Misschien moeten sommige activiteiten soms ook plaats maken voor nieuwere, die nóg doeltreffender zijn.

Middelen

Creatief bezig zijn op een dagbestedingslocatie is geen doel. Het overeind houden van deze activiteit is dus geen missie. Creatieve activiteiten zijn slechts middelen om resultaten te behalen. Resultaten boeken, dat is dus het doel. Resultaten op het gebied van leven: met je beperkingen als gevolg van een herseninfarct je rol als vader weer invullen. Resultaten op het gebied van wonen: na een succesvolle verwijdering van je hersentumor weer zelf een groot deel van je huishouden doen. En resultaten op het gebied van werken:  na  je herstel van een hersenkneuzing weer voorzichtig de steiger op om te stukadoren. Allemaal belangrijke en mooie resultaten.

Diverse middelen

Om die resultaten te bereiken, zetten we diverse middelen in. We dragen kennis over aan cliënten en hun naasten: wat is hersenletsel, wat zijn de gevolgen ervan en hoe ga je er het beste mee om? We trainen vaardigheden: met afasie weer communiceren, bijvoorbeeld met behulp van je iPad. We bieden gelegenheid om nuttig en zinvol bezig te zijn: arbeidsmatig werken zoals het verpakken van producten.

We geven gelegenheid aan een naaste om de zorg voor de partner twee dagen per week aan ons over te laten. Daardoor heeft die naaste gelegenheid om iets voor zichzelf te doen en houdt hij of zij de zorg voor de naaste vol. We begeleiden in het weer opbouwen van contact met de buren nadat dat ernstig verstoord was. We leren mensen weer gebruik te maken van eigen of openbaar vervoer.

Lotgenotencontact

We bieden beweegprogramma’s aan om fitter te worden, meer conditie te krijgen en meer zelfvertrouwen bij bijvoorbeeld het lopen. We zoeken met een cliënt naar een plek om vrijwilligerswerk te doen. En als die plek is gevonden, begeleiden we bij de start niet alleen de cliënt, maar ook de nieuwe collega’s op de werkplek. We bieden gelegenheid voor lotgenotencontact waardoor cliënten steun vinden bij elkaar en ook zich aan elkaar kunnen optrekken.

Kritisch kijken

Met de inzet van heel veel middelen helpen we cliënten resultaten te boeken. ‘Creatief’ is dus geen doel, ‘creatief’ kan een middel zijn. Een heel mooi middel zelfs om resultaten te boeken op het gebied van leven, wonen en werken. Maar het is een van de vele. Laten we daarom kritisch blijven kijken naar welke middelen het meest doeltreffend zijn en niet bang zijn om eventueel bestaande activiteiten of middelen los te laten.

Jan van Kampen
Bestuurder InteraktContour

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top