Finance

Zo besparen we veel geld en ellende

Een rollator wordt niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dit lijkt een kostenbesparende maatregel, maar is het niet.

Een 95-jarige vrouw wordt met de ambulance op de SEH binnengebracht. Ze is thuis gevallen en geeft veel pijn aan in de linkerheup en kan moeilijk staan. Onder verdenking van een proximale femurfractuur wordt ze aangeboden. Uit onderzoek blijkt ze een ramusfractuur te hebben en hoeft niet geopereerd te worden. Ze wordt gemobiliseerd op geleide van pijnklachten met het uitdrukkelijk advies om een hulpmiddel, in dit geval een rollator, te gebruiken. Omdat ze alleen woont moet voor haar een tijdelijke opvang in een tehuis worden gezocht.

Deze dame heeft geluk gehad. Veel van haar leeftijdsgenoten lopen een femurfractuur op, omdat ze niet stevig op de benen staan en geen loopmiddel willen gebruiken. Volgens hen is een rollator voor oude mensen.

Basispakket

De verstrekking van een medisch loopmiddel waaronder een rollator valt, is uit het basispakket van  de zorgverzekering gehaald. Voor veel (hoog)bejaarden is de persoonlijke uitgave voor een rollator veel geld. Nu is de vraag wat goedkoper is: de rollator weer in het basispakket of kosten maken voor de behandeling van een heupfractuur? Een simpel vergelijk leert dat behandeling van een heupfractuur duurder is dan de prijs van een rollator. Een heupfractuur brengt bovendien voor de patiënt ook veel leed met zich mee en een verhoogde kans op eerder overlijden. Voor het ziekenhuis is een heupfractuur prijstechnisch gunstiger maar het gaat uiteraard primair om het welzijn van de patiënt.

Om goed met een loopmiddel te kunnen omgaan is de hulp van een fysiotherapeut waardevol. De afstelling van de rollator kan door de fysiotherapeut gedaan worden en hij/zij kan beoordelen of het loopmiddel op een juiste wijze gebruikt wordt. Helaas is ook de fysiotherapie uit het basispakket gehaald en veel mensen kunnen zich die kosten niet veroorloven. Zeker na een heupfractuur is de begeleiding door een fysiotherapeut van belang om de patiënt weer zelfvertrouwen te geven. Het is schrijnend om bijna dagelijks mee te moeten maken dat patiënten niet de zorg krijgen die ze moeten hebben.

Politiek

Het is de taak van de politiek maar ook van de zorgverleners, eerste en tweedelijns, om hierin verandering te brengen. De politiek moet de loopmiddelen en de fysiotherapie weer in het basispakket terugbrengen en – in het licht van de vergrijzing – kan met deze weinig ingrijpende maatregel een hoop geld en ellende bespaard worden. Het makkelijkste is dat de minister dit spoedig voorstelt aan de Kamer. Mocht zij dat niet doen, dan lijkt het me een mooie kans voor een politieke partij om snel te kunnen scoren met de verkiezingen voor de boeg: welke partij pakt dit op? De zorgverlener moet de patiënten opvoeden/aansturen om een loopmiddel te gebruiken om daarmee de kans op vallen en met mogelijk femurfracturen tot gevolg, terug te dringen.

Er moeten keuzen gemaakt worden in de zorg, maar helaas zijn sommigen keuzen niet rationeel. Het lijkt goedkoop om loopmiddelen en fysiotherapie uit het basispakket te schrappen, maar dit is een voorbeeld van: pennywise pound foolish!

San Oei

Orthopedisch chirurg bij het Rode Kruis Ziekenhuis

San Oei_311

3 Reacties

om een reactie achter te laten

J. Sessink

11 september 2016

Wat doet mij dat goed om dit te lezen, Er is er een wakker geworden. Bezuinigen kost geld- veel geld. Al deze hulpmiddelen heeft onze dochter zich ook erg moeten aanschaffen en betalen. Zo ook een PO - Stoel, Ze gaan ervan uit dat dit algemeen gebruikelijk is. Nou niet voor iemand van 39 jaar. Net als de eigenbijdragen via de WMO, de partner van de chronisch zieke persoon moet daar voor werken. Een beetje hoger inkomen omdat je meer verantwoording hebt op je werk en lange dagen maakt mag niet meer gewaardeerd worden of je wordt meteen weer gestraft.

V. Valk

11 september 2016

Helemaal mee eens, maar de politiek heeft daar geen oren naar. De kloof tussen arm en rijk groeit wat betreft gezondheid en kwaliteit van leven. Ik heb gwrichtvervangende operaties nodig, maar door bezuinigingen in de GGZ zorg ik 24/7 voor mijn volwassen thuiswonende zoon die niet zonder (vertrouwd) toezicht kan.

Joke

13 september 2016

Bis, bis.
Heel herkenbaar.

Top