BLOG

Houvast in tijden van bestuurlijke turbulentie

Geen systeem zo mooi of er is kritiek op. En hoe sterker de kritiek, hoe groter de kans dat er een aanpassing gedaan wordt aan het systeem. Zo ook in de langdurige zorg, waar de zorg en het systeem te groot en te log leek om goede zorg te kunnen leveren: zie daar de decentralisatie.

De zorg kleinschaliger en dichterbij de patiënt organiseren; dat was de officiële politieke reden om per 1 januari 2015 verschillende zorgtaken over te hevelen naar de gemeenten. Meer maatwerk werd mogelijk voor de patiënt en de zorg zou slimmer en effectiever georganiseerd worden.

Nu twee jaar later blijkt de realiteit anders. Aanbieders hebben te maken met vijf verschillende wetten en bijbehorende geldstromen. Een kleine vierhonderd gemeenten vinden graag het wiel opnieuw uit, wat zorgt voor een oerwoud van aanbestedingsprocedures, betaalwijzen en verantwoordingsregels. Bij de gemeenten heerst veel hobbyisme in de zorginkoop, zo stelt Gerard Gerding, voorzitter raad van bestuur van Gemiva-SVG Groep. Hij noemt de zorgkantoren in vergelijking met de gemeenten zelfs een 'wonder van efficiency'.

Transparant en eenduidig

En hoe houden we het toezicht transparant en eenduidig? In het gedecentraliseerde stelsel bestaan verschillende externe toezichthouders naast elkaar. Dat betekent weer een kans op verschillende kwaliteitsvoorschriften en een bibliotheek aan verantwoordingsinstrumenten. Ook hier weer een voedingsbodem voor kritiek.

Aan u als beslisser om het systeem zo aan te passen, te vormen, dat het zo optimaal gebruikt kan worden. En hoe meer invloed u hebt, hoe groter de kans dat er ook daadwerkelijk iets verbeterd kan worden. In de jaarlijkse Skipr 99 vindt u wie de meest invloedrijke beslissers in de zorg van het moment zijn. Zoals in alle lijsten is het moeilijker om aan de top te komen dan om daaruit weg te vallen. De nummer drie van vorig jaar Marcel Levi is met zijn vertrek naar Groot-Brittannië weggevallen uit de lijst, terwijl de hoogste nieuwe binnenkomer pas op nummer 44 te vinden is. Verder veel vaste waarden in de Skipr 99, inclusief de nummer 1-positie. Een kleine houvast in tijden van grote bestuurlijke turbulentie.

Simon Broersma

Hoofdredacteur van Skipr

Simon Broersma_311

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Gijs van Loef

21 december 2016

Om nu te stellen dat Marcel Levi is weggevallen omdat hij naar Londen gaat is een misrekening van de betekenis en invloed van deze medische topbestuurder die in het heden voelbaar is. Verklaar je nader, Simon. Wat is de waarde van dit lijstje?

Top