BLOG

Marktwerking moet nu doorgezet worden

Marktwerking moet nu doorgezet worden

Twee weken geleden konden we in de NRC lezen in wat voor deplorabele staat het hoger onderwijs zich bevindt. De oorzaak; intensieve irrationele beleidsmatige bemoeienis van het ministerie, falend toezicht, fraude, zelfverrijking en ook de perverse werking van outputfinanciering (betalen per bul) kreeg een eervolle vermelding.

Fraude

Een beetje HBO-diploma blijkt vandaag de dag niets meer waard. De politiek was van de wantoestanden jarenlang op de hoogte, bewindslieden bleken in hun eerdere onderwijscarrières lustig te hebben meegefraudeerd, maar de overheid deed niets.

Inhoudelijke bemoeienis

In de zorg blijft ons wat dat betreft een hoop bespaard. Het maximum aan inhoudelijke bemoeienis gaat hooguit over het aantal ingrepen, en het eens per tien jaar roepen dat er 40 ziekenhuizen moeten komen. Over hoe een blinde darm verwijderd moet worden maakt de minister of de Tweede Kamer gelukkig nog geen regels. Bij ons beperkt het leed zich tot het verspillen van honderden miljoenen euro’s aan nietwerkende systemen zoals DBC’s en EPD’s. De hardnekkigheid om dit soort fouten te blijven maken gaat overigens wel vervelen. Het kost ons gewoon ook erg veel tijd. Hopelijk komt na de afschaffing van de DOT’s  het keerpunt.

Marktwerking

Maar daar gaan we niet op wachten: Tijd voor een oplossing dus. Omdat dit kabinet, na de kredietcrisis nog als enige, in markwerking gelooft, stel ik voor om de overheid volledig aan de markt toe te vertrouwen. Allereerst kijken we naar de beleidsontwikkeling. Ter zake deskundige adviesbureaus genoeg zou ik zeggen. Een aantal huurt, anticiperend op mijn voorstel, al de nodige politici in. Dan de besluitvorming. Die kan volledig worden geautomatiseerd. Van een beetje besluit kunnen Tweede Kamerleden de ter zake doende criteria, hun onderlinge verhouding en de consequenties al nauwelijks overzien. Laat staan als het echt ergens over gaat, zoals discussies over het in de lucht houden van de euro.

Stemmen

Het computerprogramma dat hier voor nodig is bestaat al en wordt soms door lagere overheden gebruikt voor complexe besluiten. De toegevoegde waarde van daarna nog een potje over stemvee, hoofddoekjes of ritueel slachten te leuteren is nul komma nul. De Tweede Kamer kan dus weg en bespaart ons daarmee veel gênante TV-momenten. We stemmen de volgende keer niet meer op partijen die allemaal op elkaar willen lijken of op leuk lachende, jong ogende nieuwkomers die dingen beloven die ze niet nakomen. We stemmen op criteria. Kwaliteit van zorg, een schoon milieu, werkgelegenheid en veiligheid zijn een paar voorbeelden. Iedere Nederlander mag in totaal 100 punten verdelen op een lijst met criteria. We zullen er nog van schrikken als blijkt wat Nederlanders echt belangrijk vinden.

Kiezen en besluiten

Levert dit de beste besluiten op? Ja, want we toetsen met behulp van het genoemde computerprogramma de besluiten direct aan de gekozen criteria en de door de kiezers bepaalde weegfactoren. Een strakkere bewaking van de kwaliteit van besluiten bestaat er niet. En anders, als u de eerste twee alinea’s nog eens naleest, zult u toch moeten beamen; slechter kan echt niet.

Jaap van den Heuvel

5 Reacties

om een reactie achter te laten

DGo

26 mei 2011

Beste Jaap,

Veel reacties krijg je niet (meer) op jouw 'negatieve' en cynische blogs. Het is natuurlijk not done om steeds maar weer te benoemen dat zowel VWS als de NVZ met heilloze opdrachten (marktwerking, DOT etc.) bezig zijn.
Men heeft er blijkbaar genoeg van om steeds maar weer van jou te moeten horen dat je 'er niet meer in gelooft'.

Ik kan me voorstellen dat de direct betrokkenen er genoeg van hebben om jouw teksten steeds maar voor de voeten geworpen te krijgen. Het is toch niet leuk om met een vaste regelmaat te moeten lezen dat ze er beter mee kunnen stoppen. Ik kan me dat gevoel goed voorstellen.

Maar ja, op welke manier krijg je het anders tussen de oren? Ik zou het je niet kunnen zeggen.
Het lijkt wel of iedereen (lees: in ieder geval VWS en de NVZ, en wellicht ook de Orde en ZN) met elkaar heeft afgesproken om de puinzooi zo groot te laten worden, dat niemand meer de behoefte heeft om te onderzoeken waarom het fout is gegaan.

NB Volgens mij werkt de overheid nog steeds met het kasstelsel zodat we niet lang worden geconfronteerd met langdurige afschrijvingskosten. Worden we er over enkele jaren gelukkig niet steeds aan herinnerd dat het ooit fout is gegaan.

Groet,
Dick

sloot

26 mei 2011

ik staar uit het raam, schichtig gaan mn blikken naar de scheurkalender van mn dochter.

Er staat voor vandaag een mooie tekst van Loesje,

Communiceer wat vaker via de deurbel.......

Rest mij slechts te buigen voor zoveel wijsheid...ik projecteer het als eerste op me zelf.

Derksen

27 mei 2011

De enige conclusie nu - net na 1-Vandaag met de H&B klokkkenluider- voor mij is dat we nog veel kritischer en actiever moeten zijn tegen marktwerking in de zorg.

Hub Hamers

27 mei 2011

Mooi idee. Verdient uitwerking en dan die "schreuwende betweters" in Den Haag gewoon terug jennen.

CE Jansen

29 mei 2011

Ik ben het eens met de stelling dat HBO scholen en de zorg in de de verpleeghuissector veel overeenkomsten hebben.

Beide hebben last van veel overheidsbemoeienis, strakke irrationele regels en de terreur van managers.

Het resultaat is een waardeloos HBO diploma en schrijnend slechte verpleeghuiszorg.

Top