BLOG

Wetenschap verbijsterd over Nederlands rookontmoedigingsbeleid

Wetenschap verbijsterd over Nederlands rookontmoedigingsbeleid

De Nederlandse medische wetenschap staat internationaal hoog aangeschreven. Dat is te merken aan bladen als The Lancet, BMJ of The New England Journal of Medicine. Het is altijd fijn om te zien dat daar regelmatig Nederlandse bijdragen verschijnen.

Noodklok

Maar laatst sloeg Nederland een minder mooi figuur. In The Lancet van 9 december 2011 stond een ingezonden brief van internationaal gezaghebbende wetenschappers over het Nederlands beleid op het gebied van rookontmoediging. Een groot aantal befaamde wetenschappers, zoals Robert West, John Britton en Geoffrey T. Fong, sloeg daarin gezamenlijk de noodklok. En hun boodschap was niet mals.

Versoepeling rookverbod

“Can the Dutch Government really be abandoning smokers to their fate?”, zo vragen de ondertekenaars zich verbijsterd af. Ze sommen het beleid van het huidige kabinet op. Medicatie om te stoppen met roken wordt niet langer vergoed. Het rookverbod in cafés wordt versoepeld. Het expertisecentrum voor tabakspreventie STIVORO dreigt te worden opgeheven. En dat terwijl Nederland relatief veel rokers kent. De Nederlandse regering zou dus juist meer in plaats van minder energie moeten steken in rookontmoediging, aldus de internationale wetenschappers.

Engeland

De vergelijking met Engeland, het land van oorsprong van The Lancet, is snel gemaakt. De Engelse regering is niet minder liberaal dan de Nederlandse, maar toch hoor je vanuit Londen geen loze praatjes over betutteling. Nee, Engeland erkent de dodelijke effecten van roken en voert een keihard anti-tabaksbeleid.

Woede

Nederland mag hier een voorbeeld aan nemen. De woede is voelbaar bij de schrijvers in The Lancet. Hun laatste zin luidt: “Every death that ensued would not just be the responsibility of the tobacco industry, which continues to promote its lethal product, but also of every politician in the Dutch Government who chose to look the other way and allow it to happen.”

Harde woorden

Harde woorden. En het is niet de eerste keer dat Nederland internationaal in zo’n slecht licht wordt gezet. Ook het medisch tijdschrift BMJ berichtte onlangs uitgebreid over het zwakke rookontmoedigingsbeleid van de Nederlandse regering (“Dutch health minister is quizzed about ‘intensive’ contact with tobacco industry”, British Medical Journal, 3 november 2011).

Laten we hopen dat Nederland niet nog vaker op zo’n negatieve wijze in het internationale wetenschappelijke nieuws komt. Er is maar één manier om daarvoor te zorgen. Het heilloze tabaksbeleid van deze regering moet anders.

Prof. dr. Onno van Schayck
Voorzitter van het Partnership Stop met Roken

6 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 december 2011

Wetenschap is dat niet een linkse hobby?

Schulte

14 december 2011

Preventie is eigen verantwoordelijkheid volgens de VVD, en wie is Schippers om mensen te beknotten in hun vrijheid (als ze bijgevolg minder zorg gebruiken en relatief goed bijdragen aan de pensioenen)?

Caroline de Pater

15 december 2011

Ja, het heilloze beleid van onze regering moet anders. Maar ... we hebben eerdere voorbeelden gehad: lees het prachtige boek De handelsreiziger van de Nederlandse cocainefabriek van Conny Braam. Achterin het boek is een toelichting op haar onderzoek opgenomen. Na lezing overviel mij een groot gevoel van schaamte voor mijn Nederlanderschap. Onze regering heeft tot het eind toe geprobeerd internationale afspraken over restricties in cocainehandel tegen te houden: de handel was te lucratief. In Nederland gaat de koopman altijd voor!

Anoniem

15 december 2011

Met roken, drinken en hardrijden is het adagium van dit kabinet: als we er via de accijnzen aan kunnen verdienen, dan verkopen we dat als tegemoetkoming aan al die trouwe kiezers. Het verhogen van de maximum snelheid levert al gauw 700 miljoen aan extra inkomsten op aan benzine-accijnzen. Dat is nog eens VOC-mentaliteit. Piet Hein was ook maar een ordinaire zeerover in staatsdienst. Niks nieuws onder de zon. Alleen jammer dat die zogenaamde kritische journalisten hun geschiedenis zo slecht kennen.

PXOeDEsRm

1 februari 2012

At last! Somheting clear I can understand. Thanks!

gjUeFbfmpuX

3 februari 2012

vom0PY , [url=http://bolbwxpmyypi.com/]bolbwxpmyypi[/url], [link=http://lzubiolqgfgg.com/]lzubiolqgfgg[/link], http://aqlezyfvgome.com/

Top