Patiënten met een acute vergiftiging worden in het ene Nederlandse ziekenhuis drie keer zo vaak opgenomen dan in het andere. De verschillen in opnamekans erop wijzen dat de zorg bij vergiftigingen ófwel suboptimaal is met risico’s voor de patiëntveiligheid ófwel inefficiënt.
Dat stellen onderzoekers in een publicatie in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG). Dat er in het jaar 2008 in alle 6 ziekenhuizen geen enkele patiënt aan een intoxicatie is overleden, kan een aanwijzing zijn voor inefficiëntie.
Overdosis drugs
Vooral na een overdosis drugs verschilt de opnamekans: van 8 procent in het UMC St Radboud tot 71 procent in het naburige Canisius Wilhelmina Ziekenhuis in Nijmegen.Het percentage patiënten dat op de IC belandt, verschilt niet tussen ziekenhuizen.
Analyse
De onderzoekers analyseerden 1183 acute intoxicaties uit 2008 in zes ziekenhuizen, waaronder twee UMC’s (AMC en UMC St Radboud) en vier grote perifere opleidingsklinieken (Clin Toxicol. 2012; epub 25 januari). Het ging om 735 suïcidepogingen (50,3 procent met benzodiazepinen, 31,4 procent met antidepressiva en 32,7 procent met pijnstillers) en 318 overdoseringen met drugs of alcohol.
Aanpak
In grote lijnen kregen de patiënten in de zes ziekenhuizen dezelfde middelen bij hun auto-intoxicatie of overdosering. De zes ziekenhuizen behandelden ongeveer even vaak met een maagspoeling of actieve kool. Alleen het gebruik van antipsychotica (6,7-26,4 procent) bij suïcidepogingen en van GHB (15,0-56,1 procent) bij drugsoverdoseringen verschilde significant tussen de centra.
Wel wordt in het ene ziekenhuis veel vaker het nationaal vergiftigingencentrum geraadpleegd dan in het andere (0-80 procent van de intoxicaties).