• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Frank Conijn

    Als je wilt dat de helft van de rokers ermee stopt, moet je zorgen dat de hulpmiddelen daarbij vrij verkrijgbaar zijn (c.q. vergoed worden). Inclusief de dampsigaret. Daarvan vond een zeer uitgebreid en grondig literatuuronderzoek door het Engelse RIVM, Public Health England (PHE), dat die het beste hulpmiddel is en zo’n 95% minder schadelijk is dan tabak roken. Dampen wordt – als hulpmiddel – zelfs aanbevolen, actief gepromoot. Zie https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-evidence-review/evidence-review-of-e-cigarettes-and-heated-tobacco-products-2018-executive-summary.

    Dus je zou denken dat Nederland, dat daar nauwelijks literatuuronderzoek naar heeft gedaan, dat beleid volgt. Maar in plaats daarvan wil staatssecretaris Blokhuis het dampen ontmoedigen door andere smaakjes dan tabakssmaak te gaan verbieden! Op basis van een zeer dubieus want sterk vooringenomen, piepklein onderzoekje door het Trimbos-instituut. Dat van een verstandig, pragmatisch orgaan is verworden tot een uitermate conservatief en onverstandig orgaan als het gaan om genotsmiddelen.

    Slechte zaak!