Het aantal klachten over de zorg in Brabant is in het afgelopen jaar licht gestegen. In totaal behandelde het Adviespunt van Zorgbelang Brabant 1022 zaken, bestaande uit 933 klachten en 89 vragen.
Op basis van de meldingen bestempelt Zorgbelang Brabant het preferentiebeleid als knelpunt. Het komt volgens Zorgbelang Brabant geregeld voor dat een apotheker een ander middel verstrekt dan op het recept staat vermeld. Ook de vrije keus voor de huisarts lijkt een knelpunt te worden, constateert Zorgbelang Brabant. Het komt nog steeds voor dat huisartsenpraktijken weigeren patiënten aan te nemen anders dan op grond van de criteria die hiervoor afgesproken zijn.
Patiënten klagen daarnaast over de ziekenhuisnota’s. Zij vinden dat het bedrag vaak in geen verhouding staat tot de medische verrichting. Duidelijk is dat de informatie over de totstandkoming van de tarieven in de ziekenhuizen nog steeds onvoldoende is, concludeert Zorgbelang Brabant.
Volgens het Adviespunt worden zorgverzekeraars ook steeds selectiever in het afsluiten van contracten met zorgverleners waardoor de patiënt minder vergoed krijgt wanneer hij zich laat behandelen door een niet gecontracteerde zorgverlener. Ook wil het Adviespunt de groeiende zorg over de ontwikkelingen rond de AWBZ niet onvermeld laten. Zorgbelang Brabant verwacht dat het aantal vragen over het nieuwe gemeentelijk zorgbeleid de komende maanden zal stijgen.