• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 2

  1. adejager@nieuwunicum.nl

    Het is niet simpel om aan te geven hoe het dan wel moet en heb de wijsheid niet in pacht, maar toch. Het is zo jammer om weer te moeten lezen dat de vergijzing, de ouderen dus altijd als eerste en enige als bevolkingsgroep genoemd worden als het om hogere kosten gaat. Wat te denken van de vele bijkomende inwoners die Nederland te verwerken heeft en nog krijgt die ook de druk op de zorg (zullen) vergroten. Digitalisering heeft zich inmiddels al lang bewezen dat dit de zorg alleen maar duurder maakt en niet ten goed komt aan de handen aan het bed waar de zorg nodig is en de druk van de administratie de druk op de zorgmedewerkers alleen maar steeds groter wordt. Wat de woningen betreft zal eens kritische gekeken moeten worden naar de betaalbaarheid daarvan en projectontwikkelaars en gemeentes de prijzen voor de bouw naar normale proporties moet terugdringen alhoewel o.a. het stikstofbeleid daar ook niet aan bijdraagt. De zorg moet gewoon weer de zorg worden waar Nederland hard aan gewerkt heeft om dit zo te krijgen als het was, persoonlijk en warme professionele zorg wat goed gewaardeeerd en eerlijk betaald wordt. Loonsverhogingen is een logisch gevolg mbt de huidige inflatie maar is zeker niet de oplossing. Het ene gat moet met het andere weer gedicht worden waardoor de kosten nog hoger opgedreven worden. Water naar de zee dragen.

    • Frans Fakkers

      De zorg moet inderdaad weer zoals we die kenden. Zorg in de Wijk. Met Wijkzusters als spil van de wijk, met sociale cohesie in die wijk, waar mensen elkaar hielpen. De marktwerking in de zorg heeft dit allemaal kapot gemaakt. En nu loopt het vast. Er zijn nog regio’s waar nog zorg verleend volgens het wijkzusterconcept als ik dat zo mag noemen. In West Brabant is er nog de Kruisvereniging die probeert die oude waarden in een modern jasje weer in de Wijk terug te krijgen.
      Daartoe is Samen Leren in de Wijk ontwikkeld waar in de Wijk allerlei waar de wijkzuster terug is, waar ook de bewoners bij betrokken worden om buren, vrienden kortom zorgvragers te helpen bij het verlenen van zorg met de Wijkzuster centraal. Cursussen op allerlei gebied door SLW om elkaar te helpen ondersteunen dit.