De regeling waarmee minister Schippers de problemen rond de jaarrekeningen van ziekenhuizen wil oplossen, kan de premiebetaler geld kosten. Dat meldt RTL Nieuws.
Om een punt te kunnen zetten achter de grote boekhoudkundige problemen bij de beoordeling van de rechtmatigheid van de dbc-facturering is onder meer afgesproken dat de zorgverzekeraars over de jaren 2012 en 2013 verder afzien van de gebruikelijke formele en materiële controles. In plaats daarvan voeren de ziekenhuizen een self assesment uit op basis van een onderzoeksprotocol dat samen met de verzekeraars en de NZa is opgesteld.
Het akkoord voorziet er ook in dat een beperkt aantal DBC’s buiten de dbc-transitieregeling wordt gehouden, zodat ze definitief in de boeken kunnen worden weggeschreven. Het betreft DBC’s die geopend zijn in 2011 en in 2012 gesloten zijn. Deze DBC’s worden verder niet gecorrigeerd aan de hand van historische omzetten. Dit betekent ook dat foutieve declaraties niet worden teruggevorderd door de zorgverzekeraars.
Volgens de RTL Nieuws betekenen de afspraken in het jaarrekeningenakkoord dat tienduizenden rekeningen onbeoordeld blijven, waaronder veel foutieve, te hoge rekeningen. Dit raakt de premiebetaler in de portemonnee, zo constateert RTL Nieuws. Hoe hoger de ziekenhuisrekening uitvalt, hoe groter het aandeel eigen risico dat de verzekerde moet betalen. RTL Nieuws meldt dat zodoende duizenden verzekerden tot honderden euro per persoon mislopen, tenzij ze bij de verzekeraar zelf bezwaar aantekenen tegen de ziekenhuisrekening.
Amnestie
Hoogleraar gezondheidseconomie Wim Groot is niet te spreken over de oplossing voor de problemen met de jaarrekening. “Dit is een amnestieregeling voor fraudeurs”, aldus Groot tegen RTL Nieuws. “Alles wordt met de mantel der liefde bedekt. Dit is een signaal aan diegenen die sjoemelen: je kan er mee weg komen.”
Ook D66-Kamerlid Pia Dijkstra is kritisch: “Dit akkoord betekent dat niet aan het licht komt dat er fraude is gepleegd en of er fraude is gepleegd. Ik vind dat dit niet kan.”
Onacceptabel
In een reactie laat minister Schippers weten dat “fraude onacceptabel is en hard wordt aangepakt”. “In gevallen waar fraude heeft plaatsgevonden vindt wel degelijk een correctie plaats op het eigen risico van de patiënt”, aldus Schippers. “Er moet bedacht worden dat er in het overgrote deel van de gevallen wel degelijk zorg is geleverd, maar dat er niet correct gedeclareerd is. Er had dan bijv. een andere dbc gedeclareerd moeten worden die ook had geleid tot het betalen van het eigen risico. Een eventuele foute declaratie betekent niet dat er geen kosten zijn gemaakt.