“Als dit lukt, is de gezondheidswinst voor de maatschappij enorm”, zegt Geert D’Haens, hoogleraar Inflammatoire Darmziekten en hoofd van de afdeling maag-, darm-, leverziekten van Amsterdam UMC. Het consortium krijgt een Europese toekenning van 37,5 miljoen euro.
De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het darmkanaal, die vooral adolescenten en jonge volwassenen treft. Die krijgen klachten zoals buikpijn en diarree, en vaak fistels, darm-obstructies en gewichtsverlies. Om te onderzoeken hoe deze ziekte is te voorkomen, wil INTERCEPT de komende vijf jaar drie grote onderzoeken uitvoeren.
Biomarkers
Allereerst gaan de onderzoekers controleren in hoeverre de manier waarop de ziekte nu wordt voorspeld, met biomarkers, echt klopt. Ook moet het onderzoek duidelijkheid geven hoe belangrijk de diverse biomarkers zijn. De onderzoekers gaan veel testen doen bij 10.000 eerstegraads familieleden van patiënten in zeven Europese landen, onder meer Nederland.
Ook zullen tachtig mensen twee jaar lang nauwgezet worden gevolgd. Bovendien krijgt een klein deel van de patiënten een vroegtijdige behandeling (‘interceptie’) met het medicijn vedolizumab; om een vergelijking te kunnen maken krijgt een ander deel een placebo.