Het kabinet moet het komende jaar besluiten of er een nieuwe kernreactor moet komen om de huidige onderzoeksreactor in Petten te vervangen. Dit zeggen de Nederlandse Vereniging voor Nucleaire Geneeskunde (NVNG) en de Federatie Medisch Specialisten tegen de NOS.
De beroepsverenigingen achten een snel besluit noodzakelijk om de levering van medische isotopen op korte en lange termijn zeker te stellen, en daarmee de behandeling van veel kankerpatiënten. Het zou een “heel groot probleem” zijn als medische isotopen wegvallen, aldus Lioe-Fee de Geus-Oei, hoogleraar Nucleaire Geneeskunde en voorzitter van de NVNG. Zij dringt eropaan dat de regering hier snel een besluit over neemt.
Technische levensduur
De reactor, die medische isotopen aan ziekenhuizen in binnen- en buitenland levert, zou inmiddels aan het einde van zijn technische levensduur lopen. De Geus-Oei verwacht dat hij na 2024 ophoudt te bestaan. Volgens haar is er “zeker zeven jaar” nodig om een nieuwe reactor te bouwen. De nucleair geneeskundigen willen dat minister Schippers (Volksgezondheid) zich zichtbaarder in de discussie gaat mengen en duurzame beschikbaarheid garandeert.
Schippers laat in een reactie aan de NOS weten dat er geen reden is om aan te nemen dat de reactor in Petten op korte termijn gaat sluiten. Het kabinet heeft in september circa 30 miljoen euro extra in de centrale gestopt om faillissement te voorkomen en de levering van isotopen veilig te stellen.