Zorgverleners die investeren in patiënten om hen te begeleiden met het nemen van regie zouden beloond moeten worden. Bijvoorbeeld door het flexibiliseren van de tijd per consult. Dat adviseert economisch psychologe en informatiemanager Rachel Gerards in een onderzoek voor de Raad voor Volksgezondheid & Zorg (RVZ) en het Nationaal ICT Instituut in de Zorg (Nictiz).
Veranderende rol patiënt
Gerards heeft onderzoek gedaan naar de veranderende rol van de patiënt. Deze is mondiger dan ooit door het gebruik van digitale media. Ze concludeert dat ‘enkele aspecten’ van het zorgsysteem patiënten belemmeren meer regie over hun zorg te nemen. Ze pleit daarom voor meer ondersteuning door zorgverleners, maar de financieringsstructuur maakt dit lastig.
Ruimte in DBC-structuur
Eén van de suggesties van Gerards is om zorgverleners die patiënten actief ondersteunen bij zelfmanagement te belonen. Hier is een taak weggelegd voor de zorgverzekeraars, die voor bijvoorbeeld een flexibele tijd per consult ruimte moeten maken in de DBC-structuur.
Rol zorgbestuur
Zorgbestuurders moeten het gebruik van ICT, Health 2.0, het EPD en het persoonlijke gezondheidsdossier (PGD) door zorgverleners stimuleren, stelt Gerards in het onderzoek. De raden van bestuur moeten ervoor zorgen dat deze werkwijze onderdeel wordt van de strategie. Lees het volledige rapport ‘De patiënt als gezagvoerder, de dokter als copiloot’.
>> Skipr community <<
In de Skipr community ‘Moedig Leiderschap’ kunt u met uw LinkedIn-profiel discussies voeren, stellingen poneren en presentaties en bestanden delen. Zorgprofessionals kunnen online met elkaar van gedachten wisselen over leiderschap in de zorg. Meld u aan bij de community ‘Moedig Leiderschap’.