Bestuurders van ziekenhuizen zouden hun artsen weer moeten leren kennen. Aan allerlei door de overheid opgelegd papierwerk moeten ze niet al te veel tijd meer kwijt zijn. En de medische sector verwacht niet al te veel heil van al te uitgewerkte plannen voor verbetering van het bestuur van zorginstellingen.
Hoorzitting Tweede Kamer
Dit bleek woensdag tijdens een hoorzitting die de Tweede Kamer had belegd met een aantal zorgbestuurders en andere deskundigen. Aanleiding zijn plannen van minister Ab Klink (Volksgezondheid) om het bestuur van zorginstellingen te verbeteren. De zorgbestuurders zitten niet echt te wachten op nog meer regels en toezicht, zoals een systeem dat vroeg waarschuwt voor problemen bij een ziekenhuis.
Gesloten culturen
“Je kunt wel van alles regelen, maar als de cultuur van een instelling gesloten is, dan werken nieuwe reglementen niet”, zei Gert Daggers, voorzitter van gehandicapteninstelling De Driestroom in Elst. Zijn collega Gerrit-Jan van Zoelen van het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis had het ministerie van VWS gewaarschuwd voor dreigende problemen, maar praatte aanvankelijk tegen dovemansoren. “Als je vroeg waarschuwt, moet er ook iets mee gebeuren, anders betekent het alleen maar meer bureaucratie.”
Grip op eigen artsen
Hij zou graag ook wat meer grip krijgen op zijn eigen artsen, zoals Klink heeft voorgesteld. Van Zoelen wilde af van een specialist die “grensoverschrijdend gedrag” had vertoond tegenover een patiënte, maar de rechter stak daar een stokje voor. Volgens prof.dr. Bob Smalhout moet Van Zoelen de hand in eigen boezem steken, omdat zorgbestuurders te ver van hun personeel af staan om problemen echt op tijd te zien aankomen. “Die weten alleen de weg van de ingang van het ziekenhuis naar de bestuurskamer.”
Verstrikt in kluwen regels
Zijn collega’s moesten hem gelijk geven, maar gaven ook aan verstrikt te zitten in een kluwen aan regels van de overheid. Daggers en Van Zoelen stelden er de helft van hun tijd aan kwijt te zijn. “Dat is een absolute ramp”, stelde Van Zoelen. “Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden.”
Regeldruk
Klink meldde woensdag juist aan de Kamer dat hij successen aan het boeken is in zijn strijd tegen een al te grote administratie voor ondernemers, burgers en zorginstellingen. Ondernemers hebben de laatste negen maanden een derde minder last van door de overheid opgelegd papierwerk. Burgers zijn er een stuk minder tijd (26 procent) en geld (80 procent) aan kwijt. (ANP)