ACTUEEL

Bestuurder krijgt stok om specialist mee te slaan

Het ministerie van VWS werkt aan een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid die bestuurders in staat moet stellen om disfunctionerende specialisten makkelijker weg te sturen. Dat meldt Zorgvisie op basis van anonieme bronnen rond het ministerie.

Zwakke positie

De zwakke positie van bestuurders in geval van een conflict met medisch specialisten werd eerder dit jaar door de Raad voor Volksgezondheid (RVZ) naar voren gehaald in een advies over governance. Bij de presentatie pleitte de RVZ voor stevige maatregelen.
In Zorgvisie laat inspecteur-generaal Gerrit van der Wal weten deze analyse te onderschijven. Van der Wal toont zich daarom voorstander van een wettelijke aanwijzingsbevoegdheid om de samenwerking met een specialist op te zeggen. 
Minister Klink zal het veronderstelde voornemen toelichten in een brief over governance die eind juni in het kabinet wordt besproken.

3 Reacties

om een reactie achter te laten

merhai

21 juni 2009

Als we dan toch stokken om te slaan aan het uitdelen zijn.

Mag de specialist dan ook 1 om te slaan naar slechte bestuurders of toezichthouders of verzekeraars of mederwerkers die kwalitatieve zorg belemmeren omdat ze niet meer bijscholen????

Wat een gebrek aan respect voor 97% van de specialisten die wel goed functioneren.

Dit staat in schril contrast tot diverse andere beroepsgroepen die regelmatig in de pers komen wegens fraude, doofpotaffaires, slecht functioneren .........

Anonym

22 juni 2009

@merhai1 - "Dit staat in schril contrast tot diverse andere beroepsgroepen.... ". natuurlijk, alles kan altijd erger maar dat maakt iets nog niet goed.

2 - De macht van specialisten en maatschappen heeft tot gevolg dat de houdbaarheid van ziekenhuisbestuurders extreem kort is. Kortom, die specialisten hebben echt geen stok meer nodig.Het zou specialisten in het algemeen sieren als ze niet altijd om zich heen zouden wijzen maar ook eens de hand in eigen boezem zouden steken. En dat geldt ook voor hun belangenvereniging. Volharding leidt, zoals het er nu uitziet, tot het ministeriele lid op de neus.

Kools

14 juli 2009

Bestuurders zijn zwak omdat ze niet de moeite nemen eens een keer de werkvloer op te lopen. Als ze al eens moeilijkheden tussen specialisten ontdekken sluiten ze zich snel weer op in hun bestuurskamertjes en doen of er niets aan de hand is. Voorbeelden te over de laatste jaren......."Bestuurders": laat me niet lachen.

Top