Het nieuwe Vrouw Moeder Kind-Centrum van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven heeft dinsdag als eerste ziekenhuis ter wereld een kangoeroevest in gebruik genomen. Hiermee ligt de baby huid op huid op de borst van één van zijn ouders. Zo kunnen ouders zelf de couveuse zijn voor hun te vroeg geboren baby.
Bij kangoeroeën, ook wel buidelen genoemd, is het de lichaamstemperatuur van vader of moeder die het kind warm houdt, in plaats van de warme lucht van een couveuse. Deze behandelmethode wordt steeds meer toegepast op Nederlandse couveuse-afdelingen. Ooit uitgevonden in Colombia bij een gebrek aan couveuses, veroverde het buidelen langzaam de neonatologie-afdelingen in Westerse landen.
Kangoeroevest
Het vest werd ontworpen door de Nederlandse NICU-verpleegkundige Anne-Marie Hofstede. Het jonge Nederlandse bedrijf BabyBloom Healthcare heeft het vest productieklaar gemaakt en gezorgd dat het aan alle wetgeving voor medische producten voldoet. Het MMC is het eerste ziekenhuis dat de vesten in gebruik neemt. Er bestaat volgens het MMC veel interesse uit andere ziekenhuizen in binnen- en buitenland. Kangoeroeën staat dinsdag wereldwijd extra in de aandacht vanwege ‘International Kangaroo Care Awareness Day’.
De behandelmethode kent vele positieve effecten. Zo heeft huidophuidcontact een positief effect op de ademhaling en hartslag, het gewicht, het slaappatroon en de hersenontwikkeling, en stimuleert het de borstvoeding. Ook bevordert het lichamelijk contact de hechtingsband tussen de ouder en het kind, waardoor ouders beter in staat zijn hun ouderrol te vervullen. Uiteindelijk resulteert dit alles in een verkorte opnameduur.