Het kabinet heeft op Prinsjesdag in de troonrede en in de miljoenennota gewaarschuwd voor een zwaar en moeilijk jaar met pijnlijke maatregelen voor de burger. Maar de boodschap was tegelijk dat Nederland er in Europa relatief gezien goed voor staat.
Verlies koopkracht
Premier Mark Rutte verwacht zelfs dat Nederland na een aantal moeilijke jaren “krachtig” uit de crisis zal komen. Het is volgens hem echter onvermijdelijk dat burgers de komende tijd gemiddeld 1 procent aan koopkracht verliezen door de bezuinigingen van het kabinet.
Troonrede
In de door Rutte geschreven troonrede waarschuwde koningin Beatrix dat in 2012 de bezuinigingen iedereen zullen raken. Vertrouwen mogen we volgens haar putten uit de veerkracht die de Nederlandse economie heeft getoond.
Het staatshoofd zei daarbij ook dat “het uitgangspunt van de regering is dat mensen niet gebaat zijn bij afhankelijkheid”. De regering wil zo veel mogelijk mensen ontzien die door ziekte of beperking écht niet in staat zijn in hun eigen onderhoud te voorzien.
Griekenland werd in de troonrede niet specifiek genoemd, maar de Europese schuldencrisis is wel de grootste bedreiging voor onze welvaart, met de vergrijzing en stijgende zorgkosten als goede tweede en derde.
Economische storm
Na de troonrede bood minister Jan Kees de Jager van Financiën de miljoenennota in het beroemde koffertje aan. Hij ging meer in detail in op de dreigende economische storm, al is het volgens hem nog onduidelijk hoe hard of heftig het wordt. “Maar het is wel duidelijk dat 2012 voor veel mensen een zwaar jaar gaat worden. We moeten scherpe keuzes maken en die zullen af en toe ook pijn doen.”
Solide
Nederland is volgens de CDA-minister een financieel solide land dat groot vertrouwen geniet van de financiële markten en dat momenteel een historisch lage rente betaalt op staatsleningen. Maar de staat geeft nog wel steeds te veel geld uit. Dit jaar elke dag 70 miljoen euro te veel en volgend jaar nog elke dag 50 miljoen euro te veel. Het begrotingstekort staat volgend jaar op 2,9 procent en de staatsschuld op 407 miljard, 65,3 procent van het nationaal inkomen.
Lage inkomens
De oppositie toonde zich teleurgesteld over de kabinetsplannen. Ze mist visie en leiderschap. De linkse oppositiepartijen vrezen dat de bezuinigingen vooral de lage inkomens hard zullen treffen. Woensdag en donderdag debatteert de Kamer met het kabinet over de plannen. (ANP)