De combinatie van een baan met daarnaast de zorg voor een kennis of familielid levert voor veel werknemers problemen op. Ze worden ziek of geven hun baan op. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog een lange weg te gaan bij de verbetering van de arbeidsomstandigheden voor mantelzorgers.
Bewustwording vergroten
Dit heeft staatsecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) woensdag gezegd bij een bijeenkomst van deprojectgroep Werk&Mantelzorg, meldt het FD. De projectgroep, een samenwerking tussenMezzo, vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerszorg, enHR-adviesbureau Qidos, wil in vier jaar tijd de bewustwording onder werkgevers en werknemers vergroten. Zij spreken met de vakbonden en werkgevers.
Helft is overbelast
Bussemaker wil het arbeidsklimaat voor mantelzorgers verbeteren. Eén op de acht werknemers is mantelzorger en combineert werk met intensieve zorg voor een naaste. Bijna de helft van hen heeft problemen om beide naast elkaar vol te houden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) meldde in februari dat de helft van de mantelzorgers overbelast is. Hoewel het om grote aantallen mensen gaat, is mantelzorg relatief onbekend bij werknemers en werkgevers. Ook staat het nauwelijks op de politieke agenda’s. Bussemaker praat met gemeenten om hen aan te sporen het thema op te pakken. De plaatselijke overheden zijn verantwoordelijk voor de ondersteuning van mantelzorgers.
Ervaringen uitwisselen
De staatssecretaris wil dat gemeenten steunpunten openen waar mantelzorgers terecht kunnen voor vragen en advies. Om dat te bewerkstelligen financiert Bussemaker vier jaar lang de projectgroep Mens&Mantelzorg. Bussemaker heeft duidelijke ideeën over hoe voorkomen kan worden dat mantelzorgers opbranden: ‘Zij moeten makkelijker ondersteuning kunnen krijgen. Als ze een dagje iets anders willen doen, moeten ze zonder veel moeite een vervangende hulpverlener kunnen inschakelen. Ook moet de samenhang tussen professionele zorgverleners en de mantelzorgers verbeteren. Nu komen verplegers soms langs met een instelling van ‘ik weet hoe het moet’, terwijl de mantelzorger veel beter weet wat er nodig is.’
Lees meer in het FD.