Negen van de tien ziekenhuizen bedienen zich in de bedrijfsvoering van besloten vennootschappen. Op het snijvlak van de AWBZ en Wmo schieten BV’s als paddenstoelen uit de grond. BV-vorming in de zorg neemt een hoge vlucht neemt, blijkt uit een inventarisatie van Skipr. De transparantie over zakelijke nevenactiviteiten is echter gebrekkig, stelt auteur Philip van de Poel in Skipr nummer 1 van 2009, dat deze week verschijnt. Bekijk hier het overzicht van het aantal bv’s per instelling.
Gebrek aan transparantie ondernemerschap
Ziekenhuizen lang niet altijd transparant over hun zakelijke nevenactiviteiten. Zo maakt ruim één op de vijf ziekenhuizen in het jaarverslag geen melding van deelname in besloten vennootschappen (BV’s), terwijl die volgens het handelsregister van de Kamer van Koophandel wel bestaat. Op grond van de Wet Toelating Zorginstellingen (WTZi) moeten zorginstellingen sinds 1 januari 2007 inzicht te geven in de samenwerkingsrelaties met andere organisaties. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is het in strijd met de regels als ziekenhuizen geen verantwoording afleggen over hun BV-activiteiten.
UMC’s zijn BV-koplopers
Academische ziekenhuizen zijn koplopers op het gebied van BV-vorming. Grote universitair medische centra als het Erasmus MC en het UMC Utrecht zijn via holdingmaatschappijen al snel betrokken bij tien tot twintig losse BV’s. Algemene ziekenhuizen volgen in rap tempo. Ziekenhuizen als Alysis, de Rivas Zorggroep en het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis hebben gemiddeld een klein dozijn BV’s onder hun hoede. De Isalaklinieken in Zwolle gaan nog een stap verder en hebben sinds kort de volledige bedrijfsvoering geënt op een holdingmodel met aparte BV’s voor de verschillende bedrijfsonderdelen.
BV’s tussen thuishulp en schoonmaak
BV’s winnen ook snel terrein winnen in de verzorging en verpleging. Vooral op het snijvlak van de AWBZ en Wmo schieten BV’s als paddenstoelen uit de grond. Een goed voorbeeld vormt de Evean Groep. Onder de vlag van Thuishulp Nederland heeft Evean samen met schoonmaakgigant Asito recentelijk ruim twintig BV’s in het leven geroepen. Binnen de curatieve sector gebruikt inmiddels een op de drie ziekenhuizen BV’s op vergelijkbare wijze om zaken te doen met derden.
Vastgoed-BV’s nieuwste trend
Opvallend is de grote verscheidenheid van activiteiten die in BV’s worden ondergebracht. Die activiteiten lopen uiteen van parkeerbeheer, catering, administratieve ondersteuning en advies tot het uitbaten van een apotheek, huisartsenpost of obesitas- dan wel travel health clinic. De nieuwste trend is het oprichten van speciale vastgoed-BV’s. Een op de vijf ziekenhuizen heeft inmiddels het vastgoed, of delen daarvan, ondergebracht in een besloten vennootschap.
Belastingontwijking medische apparatuur
Ziekenhuizen kwamen in 2008 opspraak door een bijzondere vorm van BV-vorming. Met het oprichten van speciale lease-BV’s wisten ziekenhuizen jarenlang de afdracht van BTW bij de aanschaf van dure medische apparatuur te ontlopen. De fiscus oordeelde uiteindelijk dat hier sprake was van belastingontwijking. Toch heeft nog altijd een kwart van de ziekenhuizen van zulke special purpose-BV’s in de boeken staan. Het valt niet direct vast te stellen of deze actief, slapend dan wel in liquidatie zijn. Lees het complete verhaal in Skipr.
Bekijk hier het overzicht van het aantal bv’s per instelling.