Het loont de moeite om mensen met slokdarmkanker te bestralen en chemotherapie te geven voordat hun tumor operatief wordt verwijderd. Zij zien hun overlevingskans met een derde stijgen. Dat blijkt uit onderzoek in zeven Nederlandse ziekenhuizen, onder leiding van het Erasmus MC.
De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking door een groep slokdarmkankerpatiënten in twee groepen in te delen. De ene groep werd voorafgaand aan de operatie behandeld, de andere niet. ,,Twee jaar na de operatie is 67 procent van de groep voorbehandelde mensen nog in leven. Van de groep die alleen werd geopereerd, is dat 50 procent”, legde onderzoeker Pieter van Hagen van het Erasmus MC vrijdag uit. Vijf jaar na de operatie gaat het over respectievelijk 47 en 34 procent.
Overigens komt meer dan de helft van de slokdarmkankerpatiënten niet in aanmerking voor een operatie, omdat in veel gevallen de tumor al te uitgebreid is of er sprake is van uitzaaiingen.
Veelbelovende resultaten
De studie is pas recentelijk afgerond, maar toch krijgt het merendeel van de Nederlandse slokdarmkankerpatiënten al sinds 2 jaar chemo en bestraling voorafgaand aan hun operatie. Artsen zijn dit gaan doen omdat de eerste resultaten van de studie zo veelbelovend waren.
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer 1500 mensen geopereerd aan slokdarmanker. In 2010 werd de diagnose slokdarmkanker ongeveer 2500 keer gesteld. Dat aantal neemt de komende jaren naar verwachting fors toe. ,,Dat komt door de levensstijl van mensen. Roken, drinken en overgewicht dragen hier bijvoorbeeld aan bij. Maar ook de irritatie van de slokdarm door maagzuur speelt een belangrijke rol”, aldus van Hagen.
De resultaten van het onderzoek worden deze week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The New England Journal of Medicine. (ANP)