Basisberaad Rijnmond heeft faillissement aangevraagd. De dertig medewerkers van het Basisberaad verliezen hun baan. Dat meldt ggz-site Psy.
Niet voldoende
Hoewel de grootste onafhankelijke cliëntenorganisatie in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) al langer worstelde met financiële problemen, had directeur Jaap Meeuwsen tot medio mei nog hoop dat de gemeente Rotterdam de organisatie niet zou laten vallen. “Er zijn wel afspraken gemaakt over projecten die dit jaar lopen, maar dat bleek niet voldoende”, aldus Meeuwsen in Psy. “Het probleem is veel breder omdat er in totaal vier grote subsidiestromen zijn weggevallen. Dat trekken we niet. De inkomsten zijn simpelweg lager dan de uitgaven en iedere maand kwam daar 100 duizend euro schuld bij.”
Geen bestaansrecht
Het Basisberaad is begin jaren tachtig opgericht door kritische hulpverleners, familieleden en cliënten. Succesvolle projecten zijn onder meer de Straatadvocaten en de Crisiskaart. Veel van de ideeën die door de belangenbehartigingsorganisatie zijn ontwikkeld, zijn overgenomen door organisaties in andere steden. Meeuwsen: “Het is enorm bitter dat een organisatie in zijn samenhang zoals wij die hadden, kennelijk toch geen bestaansrecht heeft. Dat is een heel droevige conclusie, want wij zijn er van overtuigd dat het een succesvolle en bruikbare werkvorm voor cliënten is.”
Weinig hoop
De dertig werknemers van het Basisberaad verliezen hun baan. Of de in totaal 35 projecten van de organisatie nu komen te vervallen is nog onduidelijk. “De wil om ze voort te zetten is er wel, maar het moet wel praktisch en juridisch mogelijk zijn”, reageert Meeuwsen. “We lopen ze stuk voor stuk na en proberen een oplossing te bedenken. We zijn er van overtuigd dat een aantal activiteiten zal blijven bestaan, maar dan via andere organisaties. Voor het merendeel van de initiatieven heb ik echter weinig hoop.”
Veerkracht
Toch toont Meeuwsen in Psy vertrouwen in de cliënten die zijn betrokken bij de verschillende projecten. “We hebben een harde kern van mensen die in zelfs nog moeilijkere omstandigheden de zaak draaiende hebben weten te houden. Zij willen dat bepaalde activiteiten worden voortgezet. Ik denk niet dat die mensen met hun armen over elkaar gaan zitten. Er is een organisatie omgevallen maar de mensen zijn niet verdwenen.”