Consultatiebureaus voor ouderen moeten op een andere manier gaan werken. Dit stelt hoogleraar Ouderengeneeskunde Rudi Westendorp van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
Werkwijze
Onderzoek wijst uit dat de gezondheid van ouderen, die de ongeveer negentig Nederlandse consultatiebureaus bezoeken, niet aantoonbaar verbetert. Volgens Westendorp scheelt er nogal wat aan de werkwijze van de organisaties.
Ongelukkig
Het blijkt dat juist de fitte, gezonde senioren zich laten onderzoeken bij de bureaus op eventuele ziekten. De hoogleraar denkt dat medewerkers van de instanties op zoek moeten naar de groepen die moeilijker te benaderen zijn. “Ga de achterstandswijken in en bel daar bij de doelgroep aan”, vindt hij.
Volgens Westendorp doen consultatiebureaus regelmatig onderzoek dat niets oplevert. “Ze checken bijvoorbeeld het cholesterolgehalte. Terwijl de hoogte daarvan bij ouderen niets meer uitmaakt.’”Hij wil dat de bureaus zich richten op zaken als overgewicht, schulden en eenzaamheid. “Dat zijn dingen die mensen ziek en ongelukkig maken.”
Preventie
Onder meer door de vergrijzing komen er steeds meer ouderen. Beleidsmakers en politici zien de laatste jaren in de consultatiebureaus een middel om aan preventieve gezondheidszorg te doen. Ze hopen dat ouderen langer gezond blijven als hun problemen in een vroeg stadium worden opgespoord en aangepakt. De consultatiebureaus staan min of meer nog in de kinderschoenen. (ANP)