Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 1

  1. Arne van Oranje

    Dit is om meerdere redenen een negatieve ontwikkeling.
    Mensen beseffen zich niet dat er meer is dan alleen ziekenhuiszorg, bijvoorbeeld als je GGZ zorg wilt ontvangen is het erg fijn dat je naast de massale GGZ instellingen met erg lange wachttijden, zorgprogrammatische zorgbenadering en vervelende bemoeienis van de zorgverzekeraars je ook nog de keus hebt uit voornamelijk ongecontracteerde GGZ aanbieders met kortere wachtlijsten, zorg op maat en zo lang als nodig wordt geacht door jou en de zorgverlener je zorg bieden zonder de hijgende budgehyenas in je nek van de zorgverzekeraars.
    De zogenaamde budget naturapolissen, waar steeds meer mensen voor kiezen, zijn echt de bijl aan ons solidair zorgsysteem. Deze budgetpolissen zijn voor de zorgverzekeraars niet of nauwelijks kostendekkend. Om het dan toch nog enigszins kostendekkend te maken gaan ze steeds meer korten op de vergoedingen aan zorgaanbieders, zowel gecontracteerde als ongecontracteerde. Hierdoor verschraalt de zorg, met name bij de gecontracteerde GGZ en de wijkverpleging. En bij de ongecontracteerde GGZ en wijkverpleging wordt de toegankelijkheid voor mensen met een smalle beurs steeds moeilijker door de hoge eigen bijdrages.
    Je kunt het mensen niet kwalijk nemen dat ze denken met hun portemonnee maar het moet ze wel uitgelegd en duidelijk zijn wat een keus inhoud. En dat gebeurt totaal niet, niet vanuit de Rijksoverheid en al helemaal niet vanuit de zorgverzekeraars.