Criminele organisaties infiltreren steeds vaker bij zorgverzekeraars om geld achterover te drukken. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
Aanpak verzekeringsfraude
In een nieuw plan voor de strafrechtelijke aanpak van verzekeringsfraude, hebben de politie, het Openbaar Ministerie en verzekeraars de bestrijding van infiltratie als speerpunt benoemd. Van infiltratie is sprake als criminelen doelbewust solliciteren op een baan bij een zorgverzekeraar om geld weg te kunnen sluizen. Ze storten bijvoorbeeld vergoedingen op eigen rekeningen of accorderen nepdeclaraties van handlangers.
Schade door infiltratie
In de nieuwe strafrechtelijke aanpak staat: “Zorgverzekeraars zeggen steeds vaker te maken te krijgen met criminele organisaties die leden van de organisatie laten infiltreren bij een verzekeraar met het oogmerk met zorgverzekeringen te frauderen.” Wouter Kniest van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zegt in de Volkskrant dat het “direct om gigantische bedragen” gaat als een crimineel is geïnfiltreerd en daadwerkelijk aan de knoppen zit.
Zorgverzekeraars
De individuele zorgverzekeraars reageren in de Volkskrant terughoudend op vragen over infiltratie. Zo zegt de CZ-woordvoerster: “Bij CZ is dit nooit gebeurd.” VGZ doet “uit veiligheidsoverwegingen” geen mededelingen over interne fraude. En Achmea zegt dat voorvallen van infiltratie bij een zorgverzekeraar bij hen niet bekend zijn.
Centrum Indicatiestelling Zorg
Volgens justitie infiltreren criminelen ook bij organisaties die beslissen of iemand recht heeft op bepaalde zorg, zoals het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Daar kan een fraudeur voor miljoenen euro’s persoonsgebonden budgetten toekennen aan handlangers, schrijft de Volkskrant. Het CIZ controleert intern niet op fraude, heeft de FIOD in 2009 vastgesteld. De zorgverzekeraars hebben samen in totaal 79 fraudemedewerkers in dienst, weet de Volkskrant.