Actiz-bestuurslid Moniek van Jaarsveld ziet kansen door de kredietcrisis. Volgens haar kan de zorgsector nu mensen kan aantrekken die eerder niet bereid waren om in de zorg te gaan werken. Dat kunnen er volgens Van Jaarsveld tienduizenden zijn, zo meldt ze op de site van het NOS Journaal . In de verzorging en verpleging zijn er veel vacatures die nauwelijks op te vullen zijn. Die vormen de onderkant van de arbeidsmarkt in de zorg: tamelijk lage lonen en werk met – terecht of niet terecht – een niet zo goed imago. Bovendien stappen verzorgenden vaak over naar de verkorte opleiding voor verpleegkundigen, in de ziekenhuizen kunnen ze meer verdienen. Om dezelfde reden werken er nog maar mondjesmaat gediplomeerde verpleegkundigen in de verpleeghuizen. Ook bij de verpleeg- en verzorgingshuizen van De Warande, waar Van Jaarsveld bestuursvoorzitter is, staan voortdurend tientallen vacatures open. De Warande, met vijf vestigingen in Zeist, Houten en Bilthoven, biedt zorg en dienstverlening aan zo’n duizend bewoners van de eigen centra en aan externe cliënten. Er werken 750 mensen bij de Warande.
Cursus zorgassistent
Van Jaarsveld speelt direct in op de kredietcrisis. In maart gaat bij De Warande een versnelde cursus van start om mensen op te leiden tot zorgassistent. Een groep van tien mensen begint de cursus. Zij treden tegelijk in dienst bij De Warande. In de cursus van 14 dagdelen leren de cursisten de grondbeginselen van het zorg verlenen in een team. Een fysiotherapeut van de Warande brengt ze bij hoe ze patiënten moeten tillen zonder die te laten vallen en zonder hun eigen rug te overbelasten.
Op termijn zijn 700 duizend arbeidskrachten in de zorg nodig, becijferde de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) onlangs.