Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) adviseert om nicotinevervangende geneesmiddelen in combinatie met gedragsmatige begeleiding op te nemen in het basispakket. Dit staat in ‘Stoppen-met-roken-programma: te verzekeren zorg!’, dat aan VWS-minister Ab Klink is aangeboden.
Meer hulp zoeken
Het stoppen-met-rokenprogramma is een effectieve behandeling bij het stoppen met roken. Door het op te nemen in de verzekerde zorg, verwacht het CVZ dat meer rokers hulp zullen vragen om te stoppen met roken en dat er meer mensen zijn die daadwerkelijk erin slagen te stoppen met roken. Uit een proef in Amersfoort blijkt inderdaad dat 50 procent meer mensen stoppen met roken als zij het programma niet zelf hoeven te betalen.
Stoppen kost tot 33 miljoen euro
De gemiddelde kosten per stoppoging met de gecombineerde behandeling komen uit op 226 euro per persoon. Het CVZ raamt een opname van het programma in 2010 in het basispakket op jaarbasis op een macrobedrag tussen de ongeveer 20 en 33 miljoen euro, afhankelijk van de gekozen behandeling en de behandelduur. In deze raming is gerekend met minimaal bijna 90.000 mensen die een stoppoging ondernemen. Het maximum aantal stoppers is geraamd op ruim 140.000.
Uitbreiding pakket
Van het totaalprogramma zit nu alleen de gedragsmatige ondersteuning in het basispakket. De ondersteuning met geneesmiddelen, waaronder nicotinevervangers valt voor het grootste deel niet onder de Zorgverzekeringswet. Dit zijn geregistreerde geneesmiddelen waarin nicotine als werkzame stof zit-, en de middelen nortriptyline en bupropion (Zyban®).