Het D66-congres heeft zaterdag de discussie over het uitsluiten van homoseksuelen van het doneren van bloed weer flink aangezwengeld. De partij nam met grote meerderheid een motie aan die oproept homo’s niet meer uit te sluiten van het geven bloed op basis van alleen hun seksuele geaardheid.
Schade
Op dit moment mogen homoseksuele mannen in Nederland geen bloed geven omdat hiv- en soa-besmettingen onder deze groep vaker voorkomen dan onder heteroseksuelen. Volgens een woordvoerster van Sanquin, de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt, is er geen aantoonbare reden om dit beleid te wijzigen. Zij vreest dat de veiligheid van de bloedvoorziening door het D66-voorstel “aantoonbaar schade zal lijden”. Al het gedoneerde bloed wordt voordat het aan een ziekenhuis wordt gegeven, wel uitvoerig getest. “Maar er is een fase van een paar weken waarin een besmetting nog niet kan worden ontdekt. Ook dat risico sluiten wij liever uit.”
Discriminatie
Sanquin krijgt regelmatig nieuwe cijfers over hiv- en soa-besmettingen onder homoseksuele mannen. “Die cijfers geven op dit moment geen enkele aanleiding tot versoepeling van het beleid.” Het maakt niet uit of een potentiële homoseksuele bloeddonor monogaam zegt te zijn of niet. De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) gaf Sanquin in 2007 gelijk in deze afweging. Het oordeel luidde dat het uitsluiten van homo’s weliswaar een vorm van discriminatie is, maar wel een vorm die gerechtvaardigd is gezien het grote risico dat patiënten lopen als ze besmet bloed krijgen.
Risicofactor
Homobelangenorganisatie COC juicht het voorstel van D66 echter toe. De organisatie vindt dat ‘seksueel risicogedrag’ het criterium moet zijn en niet het feit of iemand homo is of niet. “Deze richtlijnen sluiten ook bijvoorbeeld mannen uit die al veertig jaar een monogaam seksleven hebben”, stelt een zegsman. “De vraag moet zijn of je veilige seks hebt, in plaats van de vraag of je seks hebt met mannen. Heteroseksuelen kunnen als ze veel verschillende seksuele contacten hebben, net zo goed een risicofactor vormen.” Het COC noemt als voorbeeld Italië en Spanje, waar homoseksuele mannen al bloed mogen doneren indien zij geen risicovolle contacten hebben gehad. “Daar heeft het niet geleid tot een verhoogd risico voor de veiligheid van de bloedvoorziening”, aldus de woordvoerder.
Uitspraak
De Tweede Kamer debatteert begin juni over het homo-emancipatiebeleid van het kabinet, waar de donorendiscussie onder valt. Ook de Raad van Europa doet binnenkort een uitspraak over het onderwerp. (Bron: ANP)