Het aantal openbare apotheken is vorig jaar voor het eerst gedaald. De omzet en winstmarges van de apotheken staan onder druk, ondanks dat er meer geneesmiddelen worden verstrekt. Dat blijkt uit onderzoek door ING Economisch Bureau, dat woensdag is gepubliceerd.
Nederland telde vorig jaar 1981 apotheken, 0,8 procent minder dan in 2011. De omzet van deze apotheken daalde naar schatting met 10 procent tot 4,5 miljard euro, ondanks dat de geneesmiddelenverstrekking steeg met 5,3 procent tot 219 miljoen keer. Dat betekent dat apotheken meer handelingen verrichten tegen lagere inkomsten. Tegelijkertijd maken zij meer kosten omdat meer ondersteunende medewerkers moeten worden ingeschakeld omdat het werk is toegenomen.
Preferentiebeleid
De inkomsten van apotheken nemen af doordat de vergoeding voor de verstrekking van medicijnen (de receptregelvergoeding) van geneesmiddelen daalt en deze op de korte termijn onvoldoende wordt gecompenseerd door volumegroei, blijkt uit het onderzoek door ING Economisch Bureau. De prijzen nemen af door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars wat de marges onder druk zet. Met het preferentiebeleid op geneesmiddelen hebben verzekeraars nu al tussen de 750 en 900 miljoen euro bespaard. Dat blijkt uit de marktscan Extramurale Farmaceutische zorg van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) die maandag werd gepubliceerd.
Onderhandelruimte
Daarnaast dalen de tarieven door de nieuwe prestatiebekostiging waarin apotheker en zorgverzekeraar met elkaar onderhandelen over de vergoeding van deze prestaties. Dit leidt volgens de onderzoekers tot een margeverlies voor de gemiddelde apotheek van ruim 27.000 euro. Apothekers ervaren weinig ervaren in de onderhandelingen met zorgverzekeraars blijkt uit de de marktscan Extramurale Farmaceutische zorg van de NZa. (ANP / Skipr)