De Duitse Democratische Republiek (DDR) fungeerde in de jaren tachtig als proeftuin van westerse farmacieconcern. Dat meldt Trouw op basis van berichtgeving in de Duitse media.
In totaal voerde het ministerie van gezondheid in de DDR vanaf 1983 tot de val van de Muur in 1989 165 klinische studies uit in opdracht van circa vijftig westerse concerns, zo meldt Trouw. Hieronder giganten als Hoechst en Sandoz. Per studie ontving de Oost-Duitse staat honderdduizenden westmarken, in een enkel geval zelfs 860.000 (440.000 euro). De totale opbrengst voor de DDR bedroeg 6,78 miljoen mark.
Geen toestemming
Aan de experimenten namen circa 3000 patiënten deel. Velen waren er niet van op de hoogte van het feit dat ze aan tests werden onderworpen, terwijl ook toen schriftelijke toestemming van de patiënt wettelijk verplicht was. In recent opgedoken dossiers van het ministerie van gezondheid zijn geen verklaringen van patiënten te vinden.
Slachtoffers
Volgens Trouw zijn bij enkele trials dodelijke slachtoffers gevallen, zoals bij een studie in een Magdeburgs ziekenhuis, die voortijdig moest worden afgebroken nadat meerdere patiënten waren overleden. Extra pijnlijk was dat de aansprakelijkheid voor dergelijke schade door de farmaceutische bedrijven was afgekocht. De DDR nam de gevolgen voor eigen rekening.
Geheime deal
De episode is volgens Trouw tekenend voor de toestand van de DDR in de nadagen van haar bestaan. De economie verkeerde in een deplorabele staat, de regering zat ernstig verlegen om buitenlandse valuta. Toen kwam van westerse farmaciebedrijven het verzoek om nieuwe medicijnen in de DDR te mogen testen. In 1983 sloten de fabrikanten een geheime deal in Oost-Berlijn met de DDR.
Verontwaardiging
De politiek in Duitsland heeft verontwaardigd gereageerd. Woordvoerders van alle partijen veroordelen de gebeurtenissen scherp en eisen diepgaand onderzoek tot en met een parlementaire enquête.