In vrijwel alle gevallen kan binnen vijf dagen vast gesteld worden of een patiënt kanker heeft. Omdat patiënten nu vaak onnodig lang in onzekerheid verkeren, heeft de Stichting Alpe d’Huzes de taskforce “Wachten is geen optie” opgericht.
Kans op overleving
“We hopen dat sneldiagnose de drempel verlaagt om met bepaalde symptomen naar de dokter te gaan”, licht Femke Welles van KWF Kankerbestrijding, dat het initiatief steunt, toe. “Men hoeft dan immers niet meer weken in onzekerheid te zitten. Hoe eerder kanker wordt ontdekt, des te groter is de kans op overleving en een minder ingrijpende behandeling.”
Bundelen
Drie ziekenhuizen hebben hun medewerking toegezegd aan het initiatief voor sneldiagnose. Dit zijn het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam, het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) en het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie UMC St Radboud in Nijmegen. Zij gaan in eerste instantie hun kennis bundelen en delen. Ook optimaliseren ze hun interne processen. Het doel is om binnen een jaar het gros van de nieuwe kankerpatiënten binnen één dag uitsluitsel te geven over hun ziekte en de behandelmogelijkheden. Voor de overige patiënten moet dat binnen maximaal vijf werkdagen liggen.
‘Geen excuus’
De taskforce staat onder leiding van hoogleraar bedrijfsprocessen Bert Kersten van Nyenrode. Volgens Kersten is er voor ziekenhuizen “geen excuus om niet aan sneldiagnose te doen”. Kersten: “We zien als hoogleraren bedrijfsprocessen en oncologie geen onoverkomelijke obstakels.” “Dit is in het belang van de patiënt. Een aantal ziekenhuizen in Nederland is al heel proactief met het maken van snelle diagnoses”, stelt ambassadeur Peter Kapitein van Alpe d’HuZes. “Met deze krachtenbundeling willen we ervoor zorgen dat deze sneldiagnose op alle vormen van kanker toegepast wordt. Instellingen die zich willen aansluiten, zijn van harte welkom.”