• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

 1. Peter Koopman

  ActiZ neemt prima standpunt in inzake de loonkloof en het IZA. Het is immers een randvoorwaarde en vooral een rechtvaardige eis. Dat VWS en rest kabinet Rutte IV dit nog steeds afwijzen is pijnlijk. Of het tot meelopen in een demonstratie zal blijven, betwijfel ik. De groeiende “witte woede” wordt onderschat. Hopelijk kan de Eerste Kamer hier tijdig ingrijpen.

  • Peter Koopman

   De door de SER op 12 mei 2021 (peil 2020) geconstateerd, bedraagt thans ca 10% struktureel. Eerst repareren en dan pas indexeren ( OVA ). Men zou het beleid van Buurtzorg kunnen kiezen: alle verpleegkundigen en verzorgenden een schaal erbij ( bijv. Verzorgende in FG 35, verzorgende IG in FG 40, verpleegkundige in FG 45, EVV verpleegkundige in FG 50 enz.) . Maar ook zou men de eindejaarsuitkering en het vakantiegeld minder kunnen belasten en bijvoorbeeld niet tot het jaarloon ( ivm toeslagen) kunnen rekenen. Extra toeslagen ( bijv. ORT) zouden ook lager belast kunnen worden en een toeslag ( extra periodieken/treden ) voor fulltime aanstelling zou standaard moeten worden.

 2. svanes

  Wat in dit soort artikelen ontbreekt is de logische consequentie van een hoger loon. Dat betekent dat de zorgpremie en de inkomensafhankelijke bijdrage omhoog gaan. Dit betekent enerzijds een verslechtering van je loonstrookje en anderzijds hogere maandelijkse kosten voor je zorgverzekering. Hier hebben ze het wel aardig uitgelegd: https://www.zorgwijzer.nl/faq/zorgverzekeringswet

  • Peter Koopman

   De huidige zorgpremie leidt tot budgetten met onderuitputting. Het onderbetalen van verpleegkundigen en verzorgenden IG stimuleert blijvende vacatures en extra verloop en dus blijvend minder zorgcapaciteit. Als dat beoogt wordt? Het is onrechtvaardig om de te lage zorgpremie door de loonkloof te continueren.