Artsen, verpleegkundigen, ziekenhuizen en zorgverzekeraars steggelen over de normen waaraan de zorg voor ouderen op de spoedeisende hulp moet voldoen. Medisch specialisten vinden dat de kwaliteit van de zorg omhoog moet. Ziekenhuizen vrezen dat de kosten daardoor te hoog worden en dat een gebrek aan personeel zal ontstaan. Dat schrijft de Volkskrant.
Eén op de drie spoedpatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is tegenwoordig 65 jaar of ouder. De eisen die de medisch specialisten stellen aan de zorg voor ouderen, zijn volgens de ziekenhuizen, die daarin gesteund worden door onder meer huisartsen en zorgverzekeraars, onwenselijk hoog.
De specialisten willen dat een arts op de spoedeisende hulp altijd binnen dertig minuten telefonisch kan overleggen met een medisch specialist met kennis van multimorbiditeit. En dat die medisch specialist binnen twee uur fysiek aanwezig kan zijn. Volgens de ziekenhuizen wordt daarmee een onwerkbare situatie gecreëerd.
Het Kwaliteitskader Acute Zorg, waar de eisen in verwoord staan, werd op 18 april aan het Zorginstituut Nederland aangeboden. Toen bleek als dat er nog altijd geen overeenstemming was over de invulling van de aanwezigheidsnorm van geriatrische expertise en de aanscherping van de bezettingsnorm op de seh. ANP)