Een bestuurder van Liberein deed woensdag in dagblad Tubantia zijn beklag over de mensen die worden gestuurd. Slechts een deel van hen is medisch geschoold, aldus Dick Ten Brinke.
BIG-registratie
Defensie erkent dat van de elf militairen, er maar vier een BIG-registratie hebben. Dat is het register waar dertien medische beroepsgroepen, waaronder verpleegkundigen, zich in moeten registreren. Maar, zegt een woordvoerder, de anderen kunnen wel bepaalde, simpele medische handelingen uitvoeren. Een deel van hen heeft een medische mbo 3-opleiding gevolgd. De rest heeft een interne opleiding bij Defensie gevolgd en zijn zogenoemde gewondenverzorgers. Zij kunnen hand- en spandiensten verrichten en zo verpleegkundigen assisteren.
Urgente roepen om hulp
Eerder deze week werd ook al in zorginstellingen in Groningen en Gelderland defensiepersoneel ingezet. Uit deze regio’s klonken de afgelopen week de meest urgente roepen om hulp. Ook in die instellingen wordt een mix van mensen ingezet zoals in Enschede. (ANP)
Dirk ten Brinke
Korte aanvulling op dit defensie bericht. Allereerst: het is natuurlijk plezierig en behulpzaam dat een kleine groep defensie collega’s komt helpen op de regionale cohortafdeling in Enschede. Deze zijn aan het werk en dat gaat prima. Echter er lag een onderbouwde vraag van de Twentse Veiligheidsregio en zorgorganisaties om 15 medewerkers niveau 3 en 4 te sturen. Voldoende om een extra cohortafdeling voor 16 cliënten te realiseren. Die verwachting leek reëel. Van groot belang voor zowel de ziekenhuizen als de huisartsen om hun covid patiënten te kunnen plaatsen plaatsen. De zorgketen in Twente stond en staat onder druk. Dus als we beklag omruilen voor een kritische noot, in het belang van de juiste zorg voor covid (en andere patiënten) in Twente, dan zitten we weer op één lijn.