De gemeente Enschede investeert ruim een ton in een project met een wijkverpleegkundige. Een goede inzet van de wijkverpleegkundige kan de gemeente veel kosten besparen. Dat verwacht de gemeente Enschede, meldt RTV Oost.
Snel juiste zorg
De proef verloopt in samenwerking met zorgverzekeraar Menzis. In september start het experiment in de wijken Wesselerbrink en in Twekkelerveld. Woonzorgcentrum De Posten en zorginstelling Livio onderzoeken samen welke meerwaarde een wijkverpleegkundige kan hebben, buiten de medische kant om. Haar taken zijn onder meer het signaleren welke hulp bewoners nodig hebben. De bedoeling is dat de patiënten sneller bij de juiste hulpverleners terecht komen door het grote netwerk dat de wijkverpleegkundige onderhoudt. Ook andere gemeenten in Overijssel werken met een wijkverpleegkundige, meldt RTV Oost.
Besparing zorgkosten
Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de AWBZ, maar moeten het dan met minder budget doen dat ze nu krijgen van de overheid. Enschede verwacht fors op kosten te kunnen besparen door de inzet van een wijkverpleegkundige. Carintreggeland in Hengelo heeft onderzoek laten doen naar de effecten en is daar positief over. Wel zegt de thuiszorginstelling dat pas op langere termijn duidelijk is of het ook kostenbesparend is. ZonMW sterkt deze verwachting. Uit onderzoek dat ZonMw heeft laten verrichten door blijkt namelijk dat de wijkverpleegkundige per jaar bijna 18 duizend euro aan zorgkosten bespaart. Hiervan wordt 84 procent bereikt door het voorkomen van zorg door instellingen in de ‘tweede lijn. Daarnaast is sprake van gezondheidswinst voor cliënten ter waarde van bijna 38 duizend euro.
Vergoeding
De inzet van de wijkverpleegkundige wordt als het aan het kabinet ligt vast vergoed uit de zorgverzekeringswet (ZvW). Het kabinet stelt hiervoor 200 miljoen euro beschikbaar. Dat blijkt uit de hervormingsplannen voor de langdurige zorg die staatssecretaris Van Rijn in april presenteerde.