Achmea biedt het Slotervaartziekenhuis voor 2013 minder groei dan afgesproken in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord (BHA), oftewel minder dan 2,5 procent. Dat zegt bestuursvoorzitter Aysel Erbudak van het Slotervaartziekenhuis. Zij spreekt tegen dat dat het Slotervaart teveel geld vraagt.
Erbudak vindt het “bijzonder” dat Achmea probeert de indruk te wekken dat het Slotervaart Ziekenhuis onredelijk was in de onderhandelingen en dat het ziekenhuis teveel geld zou willen waardoor de premies zouden stijgen. Erbudak reageert hiermee onder meer op uitspraken van Marjolein Verstappen, directeur zorginkoop bij Achmea, afgelopen maandag in het tv-programma Radar. Verstappen legde in het programma uit dat het contract met het ziekenhuis niet rond was gekomen omdat het Slotervaart teveel geld wilde waardoor de premies zouden stijgen.
Norm hoofdlijnenakkoord
Achmea biedt veel minder dan de in het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord afgesproken norm, stelt Erbudak. “Terwijl het Slotervaartziekenhuis een groei vraagt conform het hoofdlijnenakkoord plus een vergoeding van de reeds in 2012 uitgevoerde groei van bariatrie”, aldus Erbudak. “Het finale voorstel van Achmea ligt 1.990.850 euro lager dan het voorstel conform het bestuurlijk hoofdlijnenakkoord. Het Slotervaart komt bij zijn berekeningen conform het hoofdlijnenakkoord uit op een aanneemsom van 77.560.695 euro, terwijl Achmea in haar finale voorstel uitkomt op een bedrag van 75.569.844 euro. Achmea wil dus geen groeipercentage van 2,5 procent met SLZ afspreken“, concludeert Erbudak.
Reactie Achmea
Achmea-woordvoerster Femke Theunissen zegt in een reactie tegen Skipr: “De deur staat open voor een contract binnen de afspraken van het Bestuurlijk Hoofdlijnen Akkoord. Graag zelfs in het belang van onze verzekerden.” Verder wil Achmea niet inhoudelijk ingaan om wat Erbudak stelt. “Wat ons betreft is de enige plek waar wij inhoudelijk reageren op berekeningen in een persoonlijk gesprek met het Slotervaart. Zoals gezegd staat bij ons de deur open voor een contract binnen het Bestuurlijk Hoofdlijnenakkoord. We zijn – na veel gesprekken – helaas niet tot een overeenkomst gekomen binnen het BHA. Wat mevrouw Erbudak hierover zegt is voor haar rekening. Ons standpunt is bij haar bekend.”
Bariatrische ingrepen
Erbudak zegt dat het voorstel van het Slotervaartziekenhuis 1,5 miljoen euro boven het BHA ligt, maar verklaart dit door de groei van het aantal bariatische ingrepen. In het budget van 2010 dat als de basis dient, zat een vergoeding voor 140 bariatrische ingrepen. Uitgaande van een jaarlijkse volumegroei van 2,5 procent zou het ziekenhuis in 2013 uitkomen op 147 ingrepen per jaar. In 2011 zijn er echter 450 ingrepen uitgevoerd en in 2012 zo’n 600, waarvan 284 ingrepen voor Achmea-verzekerden. “Alleen al op basis van de werkelijkheid in 2012 betekent dit dat 184 ingrepen niet gedekt zijn. Een voorstel voor extra ruimte van 1,5 miljoen euro is hiermee dan ook gelegitimeerd”, aldus Erbudak. Een bariatrische ingreep kost 8.500 euro en 184 bariatrische ingrepen kosten samen 1.564.000 euro.
Struikelblokken
Daarnaast was er volgens Erbudak discussie met Achmea over de overheveling van de extramurale geneesmiddelen per 1 januari 2013. “Achmea wilde slechts voor drie geneesmiddelen nacalculatie afspreken en het SLZ wilde dat nacalculatie op de gehele omzet plaats zou vinden, waarbij op patiëntniveau wordt onderbouwd hoe de inzet van deze middelen heeft plaatsgevonden.”
Verder was er volgens Erbudak discussie over het honorarium van de kaakchirurgie: “In 2012 is dit honorarium buiten de afspraak gehouden en vond nacalculatie plaats op de realisatie. Deze was in dat jaar 930.000 euro. Voor 2013 wilde Achmea hiervoor een bedrag toekennen van 740.000 euro, ofwel circa 0,2 miljoen euro minder dan in 2012.”
Menzis contracteert Slotervaart
Zorgverzekeraar Menzis en het Slotervaartziekenhuis hebben maandag 18 februari wel een akkoord bereikt over de contractering voor 2013. De afspraken zijn binnen het BHA gebleven, bevestigt een woordvoerder van Menzis. “De onderhandelingen hebben langer geduurd dan verwacht, maar het akkoord ligt er nu”, zegt hij.