Nederland en veel andere EU-landen willen niet zomaar instemmen met een Brussels plan om patiënten makkelijker in een ander land een operatie of behandeling te laten ondergaan, als er in eigen land bijvoorbeeld een wachtlijst is. Overheden vrezen een toestroom van buitenlandse patiënten en buitensporige kosten. Ze willen daarom beperkingen instellen, zoals voorafgaande toestemming en uitsluiting van privéklinieken.
‘Beperkingen verdringen rechten’
EU-commissaris Androulla Vassiliou uit Cyprus (Gezondheid) tijdens het beraad van dinsdag: “U wilt zoveel beperkingen invoeren, dat er niets overblijft van de rechten van patiënten.” Ze wees op arresten van het Europees Hof van Justitie, dat eerder had geoordeeld dat meer patiënten de grens over mogen voor een behandeling. Het Europees Parlement heeft al positief geadviseerd over haar voorstel.
Langdurige zorg uitsluiten
Vooral Duitsland en Denemarken hielden voet bij stuk. De Duitse minister Ulla Schmidt vreest dat de gezondheidszorg nog lastig te organiseren is als patiënten steeds de grens overgaan voor behandelingen. Mede op aandringen van Nederland was de Europese Commissie bereid om langdurige zorg uit te sluiten van het plan. Dat gaat dan vooral om hulp in verpleeghuizen. Nederland pleitte bij het beraad ook voor voorafgaande toestemming als een grensoverschrijdende behandeling zo lang duurt dat een overnachting nodig is.
Deur open voor marktwerking
Het plan lag eerder al gevoelig in het Europees Parlement. SP-Europarlementariër Kartika Liotard stemde tegen een positief advies, omdat de richtlijn de nationale zorgstelsels zou ondermijnen en de deur zou openen voor marktwerking. De VVD en CDA stemden voor. Europarlementariër Ria Oomen (CDA) stelde dat de nieuwe regeling gunstig is voor grensregio’s als Limburg. (ANP)