VIDEO – Als zorgverzekeraars verplicht worden om experimentele medicijnen te vergoeden, kan dat de zorgkosten op termijn omlaag brengen. Dat stelt Sjaak Vink, mede oprichter van medicijnmarktpaats MyTomorrows tijdens E-health Convention van Skipr/Emerce op 4 november in Amsterdam.
Mytomorrows is een online marktplaats waar regulier uitbehandelde patiënten medicijnen kunnen vinden die nog niet goedgekeurd zijn, maar al wel veelbelovende resultaten hebben geboekt. In overleg kan de behandelend arts een aanvraag doen voor een behandeling van deze patient op basis van de ‘compassionate use’ wetgeving.
Absurd
“De wetgever heeft al jaren geleden besloten dat het absurd is dat patiënten die geen mogelijkheden meer hebben geen gebruik mogen maken van dit soort beloftevolle medicijnen. Daarom is er wetgeving, eigenlijk in de hele wereld ontstaan; de compassionate use wetgeving. Deze wetgeving bepaalt dat innovatieve medicijnen die goede resultaten laten zien en die een duidelijk beeld geven van de risicofactoren, deze versneld aan uitbehandelde patiënten gegeven mogen worden via de arts,” vertelt Sjaak Vink
Voor dit soort experimentele medicatie bestaat in Nederland geen richtlijn. Daardoor is een ook niet een standaard voor wie opdraait voor de kosten van de behandeling. “Op dit moment is dat de willekeur van de zorgverzekeraar. De ene patiënt vraagt het aan bij de zorgverzekeraar, die vervolgens aanbiedt om dat vanuit de compassionate use wetgeving zegt het te zullen vergoeden. Een andere zorgverzekeraar stelt dat het wettelijk niet helemaal geregeld is dat het vergoedt dient te worden, waardoor de patiënt het zelf moet betalen. Vink ziet steeds meer discussie in de Tweede Kamer bij de verschillende fracties om te kijken of het niet op de ‘Franse manier’ opgelost kan worden. De fransen hebben eigenlijk hetzelfde systeem als wij, behalve dat het Frankrijk de zorgverzekeraar verplicht wordt om dit te vergoeden.
Terugverdientijd
Toch laat het verplicht vergoeden van de medicijnen de zorgkosten niet oplopen, stelt Vink. “Patiënten die het nog niet goedgekeurde medicijn gaan gebruiken leveren ook heel veel waardevolle informatie op, waardoor medicijnen in de toekomst versneld de markt op kunnen. Als dit ook gebeurd, kunnen de prijzen van die medicijnen omlaag omdat de terugverdientijd van de producent veel langer wordt.”
Bekijk hier het hele interview met Sjaak Vink