Uitbehandelde kankerpatiënten kunnen vanaf maandag 10 februari via een website van MyTomorrows een experimentele immunotherapie aanvragen.
Het gaat om veelbelovende nieuwe medicijnen die onder strikte voorwaarden beschikbaar worden gemaakt “voordat de formele en langdurige autorisatieprocessen van deze medicijnen afgerond zijn”. Dat meldt MyTomorrows op dewebsite. Deze zogenaamde Fast Track Treatments bieden patiënteneen keuzemogelijkheid als er geen reguliere opties meer beschikbaar zijn. Medicijnen bestellen via de website kan een patiënt niet; dit gaat altijd in overleg met diens oncoloog.
Immunotherapie
Er zijn er drie experimentele immunotherapieën beschikbaar: voor patiënten met nier-, dikkedarm- of prostaatkanker, zegt Sjaak Vink, directeur van MyTomorrows, in het AD. “Science Magazine heeft immunotherapieën in 2013 uitgeroepen als dé doorbraak op kankergebied.” Bij deze therapievorm worden gezonde lichaamseigen cellen getraind de kankercellen aan te vallen. “Bij sommige immunotherapieën blijkt 42 procent van de kankerpatiënten klinisch te genezen. We hebben hoge verwachtingen, hoewel het effect nog niet is bewezen. De veiligheid staat al wel vast”, aldus Vink. De website waarschuwt patiënten voor het risico op bijwerkingen.
Tijd
Voor het aanbieden van zo’n behandeling moet MyTomorrows toestemming vragen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg.” Tot nu toe krijgen we die toestemming altijd”, zegt Vink. In Frankrijk is de toestemming er meestal in 6 weken, in Nederland duurt het volgens Vink iets langer. Dat staat niet in verhouding tot de termijn die het duurt voor een nieuw medicijn is geregistreerd: zo’n 5 à 6 jaar.