Farmaceutische bedrijven gaan een aantal nieuwe, dure geneesmiddelen tegen kanker grotendeels zelf betalen als de medicijnen niet werken. De prijsafspraken zijn een reactie op de groeiende kritiek op de fabrikanten over dure kankergeneesmiddelen. Dit schrijft de Volkskrant.
In 2016 stijgen de kosten van nieuwe kankermedicijnen met 300 miljoen euro. Ziekenhuizen kunnen dat niet meer opbrengen, bleek vorige week uit een rapport van KWF Kankerbestrijding. Dat dwingt fabrikanten mee te denken over een prijsverlaging, zegt Carin Uyl-de Groot, hoogleraar evaluatie van de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit in de Volkskrant. Want als er geen geld meer is voor kankermedicatie, dreigt omzetderving voor de farmaceuten.
Artsen gaan bijhouden hoe het kankerpatiënten vergaat en als het medicijn niet werkt, krijgen zij de kosten voor een groot deel terug. In Nederland hebben fabrikanten met artsen en zorgverzekeraars een overeenkomst gesloten over een medicijn tegen borstkanker en eentje tegen beenmergkanker. De farmaceuten denken ook na over andere prijsafspraken. Zo is voor twee kankermedicijnen vooraf een behandelduur afgesproken. Gebruikt de patiënt het middel langer, dan wordt het gratis.
Niet-goed-geld-terugaanpak
Internationaal komt er steeds meer belangstelling voor de niet-goed-geld-terugaanpak. Het Amerikaanse Express Scripts, een van de grootste inkopers van medicijnen, maakte onlangs bekend dat het afspraken gaat maken met fabrikanten van kankermedicijnen om alleen te betalen als hun middel aanslaat.