GlaxoSmithKline en AstraZeneca, twee van ’s werelds grootste farmaceutische bedrijven, hebben tevergeefs geprobeerd Nederlandse zorgverzekeraars te paaien, om zo meer aan medicijnen te kunnen verdienen. Dat schrijft de Telegraaf, die zich baseert op ‘diverse goed ingevoerde bronnen’.
De farmaceuten zouden de verzekeraars onderzoeksprojecten ter waarde van 2 miljoen euro hebben aangeboden in ruil voor het niet preferent verklaren van medicijnen tegen astma en de longziekte COPD. Dat meldt de Telegraaf. Dat zou hen een veel grotere som geld opleveren dan de 2 miljoen euro die de onderzoeksprojecten kostten.
Wanneer medicijnen preferent zijn, kunnen zorgverzekeraars afdwingen dat zij voor een lagere prijs geneesmiddelen kunnen inkopen. Die korting wordt weer doorberekend naar de patiënt. Hierdoor zien farmaceuten hun winst vaak fors dalen.
Preferentiebeleid
Sinds 2003 mogen zorgverzekeraars via een preferentiebeleid de aanspraak van verzekerden beperken tot één geneesmiddel per werkzame stof. Deze systematiek heeft vanaf juni 2008 gezorgd voor scherpe dalingen van de prijzen van geneesmiddelen waarvan generieke varianten beschikbaar zijn.
Skipr daily brengt u elke ochtend voor 8:00 uur een overzicht van het meest actuele nieuws. Abonneer u gratis op deze dagelijkse e-mailnieuwsbrief.