Opvallend veel mensen zijn in de eerste maanden van 2011 van zorgverzekeraar gewisseld. Dat heeft Vektis, het informatiecentrum van de zorg, woensdag bekendgemaakt. Het aantal overstappers steeg van 3,9 procent in 2010 naar 5,5 procent in 2011. In absolute aantallen gaat het om 900.000 mensen.
Kosten
Vooral mensen tussen de 18 en 45 jaar stappen over. Het percentage overstappers in die leeftijdscategorie ligt op 7,6. Meer verzekerden kiezen, volgens het informatiecentrum, voor een vrijwillig hoger eigen risico (van honderd tot vijfhonderd euro) bovenop het verplichte eigen risico van 170 euro dat de overheid oplegt. Verzekeraars brengen in ruil daarvoor vaak een lagere premie in rekening.
Basisverzekering
Ongeveer 90 procent van de Nederlanders heeft naast de verplichte basisverzekering (waarmee alle medisch-noodzakelijke zorg wordt vergoed) ook een aanvullende verzekering. De verzekeringen verschillen onderling qua prijs en dekking. Ze vergoeden niet medisch-noodzakelijke zorg als de tandarts, of extra behandelingen bij de fysiotherapeut. Volgens Vektis houdt 30 procent van de mensen met een aanvullende verzekering de tandarts buiten het verzekeringspakket. Ze gaan er kennelijk vanuit dat eventuele tandartsrekeningen minder kosten dan de premie voor de tandartszorg.
Historie
De Nederlandse regering voerde in 2006 het nieuwe ziektekostenstelsel in. Daarbij verdween onder meer het onderscheid tussen ziekenfonds (dat qua verzekeringspakket te vergelijken is met de basisverzekering) en de particuliere verzekering. Toen wisselde 20 procent van de Nederlanders van zorgverzekeraar. In de jaren daarna daalde het aantal overstappers naar ongeveer 4 procent.
Verklaring
Vektis geeft als mogelijke verklaring van het grotere aantal overstappers in 2011 de stijging van de premies die de verschillende verzekeraars in rekening brachten. Bij de ene was de prijsstijging hoger dan bij de andere. (ANP)