• Hidden
Abonneer u nu op dé podcast door de redactie van Skipr en Zorgvisie over de gezondheidszorg in Nederland Beluister de afleveringen van Voorzorg hier

Reader Interactions

Reacties 4

  1. Joyce van der Leer

    Fijn, dat dit probleem aan het licht komt en dat er extra onderzoek naar is gedaan. Ik denk ook dat het probleem nog groter is. Er zijn namelijk ook huisartsen, die gewoonweg geen idee hebben wat ze aanmoeten met een psychische stoornis en direct medicatie voorschrijven. Ik kan mij vinden in het artikel, alleen de aangedragen oplossing (er moeten meer kaders komen, zodat verantwoordelijkheden duidelijk zijn), is mijns inziens juist het probleem in de GGZ. Ik begrijp dat het vanuit organisatorisch oogpunt fijn is om duidelijkheid te scheppen, maar een psychisch probleem is niet in een kader te vangen. De DSM is ook een vertrager in het oplossen van de problemen in de GGZ. Daar zijn ook al onderzoeken naar geweest. Wat dan wel? Helaas heb ik ook geen kant en klare oplsossing, maar ik weet wel dat geen enkele GGZ client in 1 hokje te bangen valt. Ik zou er daarom voor willen pleiten om de oplossingen samen met de clienten te bedenken.

  2. J.L.M.G. van Mulken

    Herkenbaar probleem.
    De opzet van het ZPM voor outreachende zorg werkt hierin niet mee. Er mag alleen maar IHT en FACT behandeling gedeclareerd worden. Verder zijn wij voor complexe verslavingszorg in gesprek geweest met de ondersteuningsorganisatie van de huisartsen in de regio noord en midden Limburg en wat blijkt; de zorgverzekeraars willen alleen een laag tarief bieden van de basis GGZ tbv specialistische medebehandeling van cliënten in de huisartsenpraktijk én dan ook nog alleen maar regiebehandelaren (psychiater, gz of klinisch psycholoog etc.) de behandeling laten doen! Dat noem ik voor een dubbeltje op de eerste rij zitten. Logisch dat de huisartsen klem komen te zitten ….

  3. Jorrit Stroosma

    Volgens dit artikel bij Zorgvisie ( https://www.zorgvisie.nl/nza-wapperen-met-boetes-voor-verzekeraars-is-niet-nodig/ ) zetten de zorgverzekeraars omzetplafonds totaal niet in om te bezuinigen op de GGZ, in elk geval dat zegt de NZa.
    Volgens de NZa komen veel grote en middelgrote GGZ instellingen niet eens meer aan het maximum van hun omzetplafond omdat ze het personeel niet meer hebben om het geld aan uit te geven. Omzetplafonds zijn bedoeld om kleine GGZ aanbieders klein te houden en de behandelaren bij de grote en middelgrote aanbieders te houden. Nou dat is dus niet gelukt NZa!!!
    Behandelaren lopen massaal weg bij de grote en middelgrote aanbieders en beginnen een eigen praktijk of een kleine gezamenlijke samenwerking. En meestal zonder contract omdat ze gemerkt hebben hoe beklemmend een contract met de zorgverzekeraars was binnen de grote en middelgrote aanbieder om goede zorg te leveren. En de houding van het management bij deze aanbieders hebben ook niet meegeholpen om dit tij te keren. Ze dansen nog steeds naar de pijpen van de zorgverzekeraars. En deze aanbieders richten zich steeds meer op de laag complexe patiënten want die kun je makkelijk binnen 1 jaar afsluiten zonder al te veel risico om te voldoen aan het zorgprogrammatisch werken afgesproken in de contracten met de zorgverzekeraars. Verder stellen ze de contra indicaties zo op dat hoog complexe patiënten vaak buiten de boot vallen. En ze hebben steeds minder behandelaren die gekwalificeerd genoeg zijn om hoog complexe patiënten te behandelen.
    Daarom zien kleine aanbieders steeds vaker mensen die bij hun aankloppen die met hoog complexe klachten niet terecht kunnen bij grote en middelgrote aanbieders door wachttijden van 6 tot 12 maanden. Deze kleine aanbieders zijn hier niet voor ingericht en verwijzen dus vaak weer terug naar de huisarts.
    Dus zie hier de vicieuze cirkel waar we nu inzitten door mismanagement van de overheid, zorgverzekeraars en zorgaanbieders. En ze wijzen allemaal naar elkaar.

  4. Rozetruitje

    De begeleiding van zelfstandig wonende psychiatrische clienten lag bij GGZ Fact en werd rond 2009 afgestoten naar huisartsen. Dit vanuit bezuinigingsoverweging. Net zoals er nu ook geen bejaardenhuizen meer bestaan bestaat er voor de psychiatrische client geen thuisbegeleiding meer. Jarenlang heb ik schizofrene client met Klinefeltersyndroom begeleid omdat zorg onthouden werd. Jarenlang overdosis medicatie welke niet aangestuurd wordt door huisarts waarna als gevolg van ook nog eens het niet toedienen van medicatie in ziekenhuis client een stoma krijgt als gevolg van mislukte darmoperatie. Client raakte door niet geven medicatie bjjna in psychose maar psychiater werd niet ingeschakeld. Daarna kreeg client door veel te hoge cisordinol inspuitingen zoveel last van stoma dat hij eens in 3 weken een week niet kon eten… Tot de dood er op volgde..