Geef geen valse hoop aan werknemers van farmaciebedrijf Abbott in Weesp die hun baan dreigen te verliezen. Dat was de centrale boodschap die demissionair minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) gaf tijdens een debat over de kwestie, bijgewoond door veel personeel van Abbott op de publieke tribune.
Beperkingen
Onder meer de SP en de PvdA willen actie van de minister om “tot een oplossing te komen”. Maar Van der Hoeven wees op haar beperkingen. Volgens haar zou dat betekenen dat ze druk moet uitoefenen op de directie van Abbott en dat vond ze gezien de omstandigheden rondom de sluiting van activiteiten in Weesp geen goed idee.
500 banen op de tocht
Vorige maand werd bekend dat het Amerikaanse Abbott stopt met een deel van geneesmiddelenonderzoek in Weesp. Ongeveer vijfhonderd banen staan hierdoor op de tocht. De aankondiging trok de aandacht van politici, mede omdat korte tijd ervoor al bekend werd dat het Amerikaanse farmacieconcern Merck 2175 banen wil schrappen bij MSD in Oss, het voormalige Organon. Van der Hoeven ging eerder naar de Verenigde Staten om met Merck hierover te praten.
‘Geen alternatieven’
Volgens de minister zijn er overeenkomsten tussen de beide situaties, maar ook veel verschillen. Zo wees ze erop dat Abbott geheel wil stoppen met de activiteiten (celkweek) die in Weesp worden beëindigd, terwijl Merck bedrijvigheid wil verplaatsen. Verder wil Merck meedenken over het ontwikkelen van een wetenschapscampus in Oss, maar heeft Abbott geen oren naar zoiets in Weesp.
Van der Hoeven: ”Het is uiteindelijk aan Abbott zelf om te bepalen welke activiteiten ze willen doen en waar ze ze willen doen. Ik weet niet wat een overheid moet doen als een bedrijf zelf een activiteit wil stoppen. Dan houdt het toch op een gegeven moment op.” In tegenstelling tot bij Organon is er “geen alternatief scenario”, aldus de minister. Over zaken van industrie en politiek in het algemeen zei ze dat we niet moeten willen vervallen in protectionisme.
Sociaal plan
Onder meer op aandringen op GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver, zegde de minister wel toe “een telefoontje te gaan plegen”. Ze gaat de ondernemingsraad van Abbott in Weesp en de directie van het bedrijf vragen toch vooral met elkaar te gaan praten. Dat gebeurt nu niet. Maar de minister heeft “niet de illusie” dat dit nog iets zal veranderen aan de werkgelegenheidssituatie in Weesp. Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) zei dat er bij de or een sociaal plan is ingediend. (ANP)