Niemand weet waar de 22 miljard euro blijft die de overheid jaarlijks via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) uitgeeft aan gehandicapten en chronisch zieken. Dit meldt de Volkskrant donderdag.
22 miljard euro ‘kwijt’
Vastlegging
Er is geen enkele vorm van verslaglegging. Gegevens over het klantenbestand zijn er ook niet, blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant.
Crisis
Het ontbreken van een overzicht van de besteding van AWBZ-geld is pikant, nu de ene na de andere instelling die is gefinancierd met dit geld omvalt door wanbeleid en de economische crisis in volle hevigheid is losgebarsten. De crisis levert dit jaar een begrotingstekort op van 18 miljard euro en volgend jaar bijna 40 miljard. De AWBZ is al genoemd als mogelijk doelwit van bezuinigingen.
Lees verder in de Volkskrant: Geen zicht op besteding AWBZ-geld
Miljardendans zonder toezicht
Totaal 2.500 instanties leveren jaarlijks voor ruim 22 miljard euro zorg aan 588.000 Nederlanders. Maar wat ze met het geld doen, is niet duidelijk. Het vermogen dat Philadelphia en Meavita erdoorheen joegen – 78 miljoen euro – was AWBZ-geld. Bedoeld voor de zorg van gehandicapten en chronisch zieken.
Jaarverslagen
Het ministerie van Volksgezondheid, verantwoordelijk voor de AWBZ, heeft geen overzicht van de besteding. De Algemene Rekenkamer weet het niet, andere toezichthoudende organisaties evenmin. De zorginstellingen leveren wel jaarverslagen in, maar er wordt geen overzicht uit gedestilleerd, aldus de Volkskrant in het bericht ‘Een miljardendans en geen toezicht’.