De geestelijke gezondheidszorg (ggz) zucht diep onder de vele regels en administratieve rompslomp die dat met zich meebrengt. Zo blijken gemiddelde ggz-instellingen ongeveer 3500 A4’tjes vol te schrijven om zich bij de zorgverzekeraars te verantwoorden voor hun geleverde zorg. Dat is omgerekend 1 kilometer papier. Psychiatrisch verpleegkundigen zijn een derde van hun behandeltijd kwijt aan administratie, ruim twee keer zo veel als de norm.
Dat stelt de koepelorganisatie GGZ Nederland maandag in een rapport over de regeldruk in deze sector. Daarvoor zijn alle spelers onder de loep genomen: gemeenten, zorgverzekeraars, het ministerie van Veiligheid en Justitie en de ggz-aanbieders.
Het kost de instellingen en de behandelaars veel tijd en geld, terwijl dat beter aan de patiënten kan worden besteed. Zo zouden ggz-aanbieders van het geld dat ze nu kwijt zijn aan aanbestedingsprocedures van gemeenten zeker zestig psychiaters in dienst kunnen nemen of ruim 130 verpleegkundigen.
Tempo
Het roer moet snel om en het kán ook anders, stelt bestuursvoorzitter Jacobine Geel van GGZ Nederland. Daarvoor moeten de partijen volgens haar gezamenlijk het probleem aanpakken en beter samenwerken. “Er zijn al stappen gezet, maar er moet nog veel worden gedaan en het tempo moet omhoog”, aldus Geel.
Een van de aanbevelingen is dat inkopers als gemeenten en zorgverzekeraars hun kennis op het terrein van geestelijke gezondheidszorg moeten vergroten. Procedures voor de aanbesteding en de declaraties, de inkoop en de contracten kunnen eenvoudiger worden, onder meer door bepaalde standaarden in te voeren. (ANP)