De onderhandelingen over de levering van huishoudelijke verzorging in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) verlopen moeizaam. Volgens directeur Aad Koster van branchevereniging Actiz volharden veel gemeentes in lage tarieven. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bestrijdt dit.
Nieuwe afspraken
Gemeentes en Wmo-aanbieders moeten voor 1 september nieuwe afspraken gemaakt hebben over de levering van huishoudelijke verzorging. In het Nederlands Dagblad laat Actiz-directeur Aad Koster zich kritisch uit over de nieuwe onderhandelingsronde. “Er is meer aandacht voor kwaliteit, maar dat zie je in de tarieven nauwelijks terug”, aldus Koster. “De meeste gemeenten volharden in te lage uurprijzen.”
Volgens Koster komt de kwaliteit van de thuiszorg daarmee verder onder druk te staan. “Steeds meer betrouwbare bedrijven haken af. Nieuwe bedrijven, waarvan we niet weten hoe de kwaliteit gegarandeerd is, springen in die gaten. De steun voor kwetsbare mensen komt almaar meer in het gedrang.”
‘Hard tegen hard’
Het moeizame verloop van de onderhandelingen is ondermeer terug te zien in de regio Twente. In dagblad Twentsche Courant Tubantia kondigt bestuursvoorzitter Hans Arnoldy van thuiszorgorganisatie Livio aan dat het “hard tegen hard” wordt als de gemeenten niet met een betere prijs over de brug komen. De Twentse thuiszorgaanbieders krijgen steun van de ondernemingsraden van ondermeer Livio, Carint Reggeland Groep en Zorgaccent en Thuiszorg Noord West Twente. Zij hebben er bij de bestuurders op aan gedrongen niet akkoord te gaan met zorg onder kostprijs.
Dertig procent hoger
De thuiszorginstellingen beroepen zich bij de nieuwe onderhandelingen op een rapport dat PriceWaterhouseCoopers eind vorig jaar in opdracht van staatssecretaris Bussemakers van VWS maakte. Volgens PWC betalen de gemeenten met een uurvergoeding van iets meer dan negentien euro gemiddeld tweeënhalf euro onder de kostprijs. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG)bestrijdt dat de gemeenten nog altijd onder de kostprijs gaan zitten. Een steekproef onder de VNG-leden toont aan dat veel gemeenten inmiddels tot dertig procent hogere tarieven bieden.