Na een piek aan gezondheidsproblemen in het eerste jaar na de vuurwerkramp in Enschede, zijn de problemen geleidelijk verminderd. Dat blijkt uit een onderzoek van NIVEL.
Herstel na ramp is goed
Rik Soeteman promoveert op 26 juni aan de Radboud Universiteit op een onderzoek naar de gezondheidsproblemen van slachtoffers van de ramp. Soeteman: “De grootste groep krijgt de klap in het eerste jaar, maar de meeste mensen herstellen dus wel goed. Slachtoffers hadden de grootste kans op gezondheidsproblemen als zij huis en haard hadden verloren of als zij in het jaar voor de ramp al met psychische problemen bij hun huisarts waren geweest.” Soeteman adviseert huisartsen deze groep bij een ramp extra goed in de gaten te hadden.
Huisartsen als bron voor onderzoek
Risicogroepen als oudere volwassenen van 45 tot 65 jaar en Turkse immigranten vertonen geen extra gezondheidsproblemen ten gevolge van de ramp. De verschillen waren voor de ramp al aanwezig. Soeteman: “De huisartspraktijk blijkt een prima bron te zijn voor lange termijnonderzoek na een ramp, waarbij gebruik kan worden gemaakt van de al langer bestaande registraties.”
Soeteman heeft zijn conclusies gebaseerd op de gegevens uit elektronische patiëntendossiers van dertig huisartsenpraktijken uit Enschede van één jaar voor de ramp tot vijf jaar daarna.